Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au atacat Siria, după ce Președintele Donald Trump a anunțat, vineri seara, că a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri „țintite” asupra Siriei.
Atacul era în desfășurare chiar în momentul în care șeful Casei Albe făcea anunțul și a avut în vizor ținte precise. Armata americană a fost asistată în această acțiune de forțele britanice și franceze.
„Răspunsul combinat american, britanic și francez la aceste atrocități va include toate instrumentele puterii noastre naționale – militare, economice și diplomatice”, a punctat președintele american. El a subliniat că atacurile vor continua până când folosirea armelor chimice de către regimul Assad ca înceta.
Atacul, care a început la ora 21.00, ora SUA (4.00, ora României), a durat o oră, a anunțat Pentagonul, care a spus că deocamdată nu are în vedere noi raiduri.
Washingtonul se așteaptă la o reacție cât de rapidă și probabil dură din partea Rusiei.
Potrivit unor oficiali citați de BBC, s-au folosit rachete Tomahawk. Potrivit CNN, care citează surse militare, la atac au participat cel puțin o navă americană poziționată în Marea Roșie, dar și bombardiere de tip B-1. Televiziunea siriană de stat susține că apărarea antiaeriană a doborât mai mult de 12 rachete, potrivit digi24.ro.
A fost vorba de un atac asupra unor ținte multiple, în cooperare cu britanicii și francezii. Au fost lovite un centru științific de cercetare din Damasc unde, potrivit americanilor, se dezvoltau arme chimice, dar și biologice, un depozit cu arme chimice de la vest de Homs, unde era depozitat inclusiv gaz sarin, iar o a treia facilitate, din apropierea celei de-a doua ținte, adăpostea un depozit de arme chimice, dar și un centru de comandă.
Potrivit unor surse militare, citate de digi24.ro, americanii au folosit în atac un distrugător pe care îl au în Marea Roşie, dar și bombardiere de tip B-1, care au lansat rachete de croazieră. Forțele britanice au folosit avioane de tip Tornado, iar francezii avioane Rafale.
Reacţia Rusiei
Legătura cu rușii, a precizat Pentagonul, s-a menținut prin intermediul canalelor tradiționale.
Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Antaoli Antonov.
El a postat pe Facebook un comunicat în care acuză Vestul de aplicarea unui „scenariu pregătit dinainte” și avertizează că vor fi consecințe, iar responsabilitatea pentru aceste consecințe vor reveni exclusiv Washington-ului, Londrei și Parisului.
„Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă”, a scris Antonov. „SUA nu au niciun drept moral de a învinovăți alte țări” din moment ce Washingtonul dispune, la rândul său, de un amplu arsenal de arme chimice, a afirmat ambasadorul.
Tot mai multe informații care vin dinspre Damasc spun că guvernul sirian pretinde că a fost capabil să anihileze loviturile aeriene ale aliaților atât la Damasc, cât și la Homs, grație unor avertizări transmise de Rusia. De asemenea, Siria susține că a putut să doboare o treime din cele aproximativ 30 de rachete trase asupra teritoriului său.
Potrivit unui oficial sirian, bazele militare siriene fuseseră evacuate cu două zile în urmă.