Caută
Close this search box.

Teodor Brateş, supranumit «Crainicul Revoluției», pus sub acuzare de Parchet pentru infracţiuni împotriva umanităţii

Teodor Brateş, fostul redactor-şef adjunct al programului Actualităţi din TVR, cel care în primele zile ale evenimentelor din 1989, după fuga lui Ceauşescu, a lansat din studioul teleziuni naţionale mesaje despre existenţa teroriştilor ori despre faptul că apa este otrăvită, a fost pus oficial sub acuzare în dosarul Revoluţiei.

La fel ca Ion Iliescu, Brateş este acuzat de infracţiuni împotriva umanităţii.

Teodor Brateş, fost redactor-şef adjunct al programului Actualităţi din TVR, s-a prezentat miercuri la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul Revoluţiei. El este cel care a coordonat, în perioada 22 – 24 decembrie 1989, transmisia Revoluţiei din studiourile TVR.

Brateş, principalul crainic al TVR în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, care s-a prezentat la Parchetul General, miercuri, a fost pus sub urmărire penală în dosarul Revoluţiei, pentru infracţiuni contra umanităţii. Conform procurorilor, Brateş a fost „principalul factor de diseminare a ştirilor false, cu caracter diversionist, în acest fel contribuind într-o foarte mare măsură la instalarea psihozei teroriste care a afectat profund întreaga populaţiei a României (militari şi civili)”, arată Digi24.

Teodor Brateş a ajuns la Parchet în jurul orei 9:00 şi a stat mai puţin de o oră. El nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor nici la sosirea şi nici la plecarea de la Parchetul instanţei supreme.

În acest dosar, Ion Iliescu a fost pus marţi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, fiind vizate fapte comise în intervalul 27 – 31 decembrie 1989.

Iliescu este acuzat că a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut „un evident caracter diversionist”.

Televiziunea Română a creat haos informaţional

Intervenţiile în direct din studiourile Televiziuniii au jucat un rol esențial în timpul Revoluţiei; românii primeau ultimele informaţii despre evoluţia evenimentelor din Bucureşti ori din privincie.

Atunci însă Televiziunea Română a creat şi un puternic haos informaţional. Nimeni nu verifica veridicitatea informaţiilor pe care le transmiteau crainicii televiziunii, iar o bună parte din intervenţiile acestora au contribuit la creşterea panicii şi nesiguranţei în rândul oamenilor. Aceste zvonuri – prezentate ca „apeluri urgente” şi „comunicări importante” – au reprezentat una dintre cauzele lipsei de cooperare între instituţiile statului şi au prelungit dezorganizarea în ţară.

Unul dintre cei care s-a remarcat în mod deosebit în acest haos a fost crainicul Teodor Brateș, cel care în zilele Revoluției a coordonat fluxul de știri de la TVR. El este unul dintre cei care au acreditat puternic ideea existenței teroriștilor.

https://magnanews.ro/2018/04/18/controversatul-teodor-brates-crainic-timpul-revolutiei-decembrie-1989-audiat-parchet/

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri