Caută
Close this search box.

UDREA minte de îngheață apele din Costa Rica

Extras din legislaţia pentru obținerea azilului politic din Costa Rica

 REFUGIAȚI ȘI SOLICITANȚII AZILULUI: Recunoașterea statutului de refugiat este supusă standardelor instrumentelor internaționale adoptate, ratificate și în vigoare de către guvernul din Costa Rica.

 Se consideră un refugiat o persoană care:

1) Datorită fricii bine întemeiate de a fi persecutat din motive de rasă, religie, naționalitate, sex, apartenență la un anumit grup sau opinie politică, se află în afara țării de naționalitate și nu este capabilă sau, din cauza acestei frici, să beneficieze de protecția acestei țări.
2) Nu are cetățenie și nu se află în afara țării de reședință obișnuită, nu este în măsură sau, din cauza acestei frici, nu este dispusă să se întoarcă.

  • Statutul de refugiat va fi acordat familiei primare și altor persoane aflate în întreținere și rudelor sale, în primul rând de consangvinitate sau afinitate.
  • Refugiatul poate să se angajeze în orice activitate salarială sau activitate lucrativă, independentă sau angajată, în strictă conformitate cu prevederile legii.

 Solicitant de azil: Se înțelege prin azil protecția acordată unei persoane străine, la cerere, pentru a proteja viața, libertatea sau integritatea fizică, din cauza persecuției din motive politice sau de altă natură, definite prin Convențiile privind drepturile omului și acordurile internaționale, precum și orice alt instrument internațional ratificat de Costa Rica.

Se pot acorda două tipuri de azil:

1) Azil Diplomatic: acordat în misiunile diplomatice ordinare ale Republicii Costa Rica, în navele oficiale sau în aeronavele oficiale, persoanelor persecutate sau infracțiunilor politice.
2) Azil Teritorial: Se acordă pe teritoriul național persoanelor persecutate din motive politice sau alte infracțiuni conexe, așa cum sunt definite în Convențiile privind drepturile omului și tratatele și acordurile internaționale ratificate de Costa Rica.

Statutul asylee poate fi acordat numai de puterea executivă. Ministerul Afacerilor Externe este responsabil de efectuarea unei anchete asupra fiecărei cereri de acordare a statutului, care să îi permită să stabilească circumstanțele de urgență care motivează și să verifice dacă acestea respectă condițiile cuprinse în instrumentele internaționale care guvernează această chestiune, ratificate în mod corespunzător de Costa Rica. După anchetă, Ministerul va emite o recomandare Președintelui.

Nu se va oferi nici un adăpost persoanelor:

1) Cine a comis o crimă împotriva păcii, o crimă de război sau o crimă împotriva umanității, așa cum este ea definită în instrumentele internaționale elaborate pentru a trata astfel de crime, ratificate în mod corespunzător de Costa Rica.

2) Cine a comis o infracțiune gravă în afara țării de cerere, înainte de a fi admis ca refugiat.

3) Persoana care a fost vinovat de acte contrare scopurilor și principiilor Națiunilor Unite.

Nu poate fi deportat pe teritoriul țării de origine, refugiații și persoanele care solicită azil,

Nu poate fi deportat pe teritoriul țării de origine, refugiații și persoanele care solicită azil,

Nu poate fi deportat pe teritoriul țării de origine, refugiații și persoanele care solicită azil, datorită temerilor bine întemeiate de persecuție din motive de rasă, religie, naționalitate, sex, apartenență la un anumit grup sau opinie politică, se află în afara țară a cetățeniei sale și incapabilă sau, din cauza acestei temeri, nu dorește să se folosească de protecția acestei țări.
Depunerea unei cereri de recunoaștere a statutului de refugiat sau asil, are efect suspensiv asupra implementării extrădării persoanei străine, până când procedura corespunzătoare este încheiată printr-o decizie finală.

Recunoașterea statutului de refugiat sau de asilă are ca efect încetarea oricăror proceduri de extrădare inițiate împotriva refugiatului sau asilului, la cererea guvernului țării în care s-a comis infracțiunea presupusă, pe baza acelorași fapte care au justificat recunoașterea.

Statutul refugiaților încetează:

  1. Dacă persoana a fost salutată în mod voluntar la protecția țării de naționalitate.
  2. Dacă, după ce și-a pierdut cetățenia, persoana a dobândit-o din nou voluntar.
  3. Dacă persoana a dobândit o nouă cetățenie și se bucură de protecția noii țări de etățenie
  4. În cazul în care persoana sa reînființat voluntar în țara din care a plecat din cauza fricii de persecuție
  5. Dacă împrejurările în virtutea cărora a fost recunoscut ca refugiat au încetat, înțelegând că persoana nu poate continua să refuze să se aplice protecției țării de naționalitate.
  6. Dacă este o persoană care nu are naționalitate și condițiile în care a fost recunoscută că a dispărut condiția refugiatului, persoana se poate întoarce în țara vechiului său reședință obișnuită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri