Un angajat al companiei SCL, din care face parte și Cambridge Analytica, protagonistă în scandalul legat de transferul datelor de pe Facebook a milioane de utilizatori, susține că SCL a sprijinit o vizită a lui Teodor Meleşcanu, ministrul român de Externe, în SUA, scrie RISE Project.

Însă Meleșcanu a negat orice fel de implicare a SCL, respectiv Andreae&Associates, în organizarea vizitei sale din SUA.

Foto: Teodor Meleșcanu, Rex Tillerson

În ce priveşte Cambridge Analytica, un reprezentant al Facebook a anunțat ieri că firma de analiză Cambridge Analytica, parte a corporației britanice SCL, s-a folosit ilegal de datele a 87 de milioane de utilizatori ai rețelei sociale. Aceasta este una dintre ultimele informaţii din scandalul global care a cuprins gigantul Facebook, motiv pentru care i-a scăzut valoarea de piață cu zeci de miliarde de dolari.

În februarie 2018, Charles Andreae a devenit oficial angajat al SCL și a declarat pentru Politico, referindu-se la același contract, că a fost angajat anul trecut de SCL pentru a contribui la organizarea vizitei ministrului de externe al României la Washington. El mai spus că a fost rugat să ajute datorită practicii îndelungate pe care o are în politica externă, inclusiv în România și că vizita ministrului român s-a axat pe probleme legate de NATO, Uniunea Europeană și anti-corupție, scrie RISE Project.

Contactat de RISE Project, Andreae și-a susținut declarația dată Politico și a spus că, deși contractul inițial era centrat pe lupta anti-corupție din România: “după cum se întâmplă în multe cazuri cu clienții, am sfârșit prin a sprijini doar vizita ministrului de externe, după cum ne-a fost cerut. Nicio altă sarcină nu a fost dusă la capăt”.

Contractul, în valoare de 60 de mii de dolari, avea ca obiective: educarea membrilor Congresului și ai administrației americane despre probleme referitoare la corupția din România, identificarea și crearea de alianțe cu alte grupuri care au interese similare cu ale clientului și sprijinirea echilibrată și neutră a eforturilor anti-corupție din România.

Atât SCL, cât și firma din Washington, DC, Andreae & Associates, au refuzat să divulge numele celor care au finanțat și au beneficiat de operațiunea de lobby de la Washington. Reprezentantul Andreae & Associates, Charles Andreae, ne-a spus că, din motive de confidențialitate, nu poate să comunice numele clienților, adăugând că munca sa sub acel contract s-a terminat pe 1 iunie 2017 și că a derulat cea mai mare parte din activități în martie anul trecut, arată RISE Project.

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, a negat orice fel de implicare a SCL, respectiv Andreae & Associates, în organizarea vizitei sale din SUA, în martie anul trecut.el a spus, conform RISE Project, că a participat la întrunirea coaliției internaționale anti-Daesh (Statul Islamic), la care a fost invitat de către Departamentul de Stat al SUA.

“Nu avea cum să fie implicat în organizarea vizitei pentru că am participat la o reuniune internațională”, a declarat ministrul de externe. El spune că nu știe nimic despre contractul SCL legat de România și nici de legăturile ginerelui său, Peter Imre, cu SCL. “Nu știu să existe o filială SCL în România. Dacă știți dumneavoastră e bine să aveți probele. Dacă dumnealui are o colaborare cu cineva e problema lui nu e problema mea”, a mai menționat Meleșcanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =