Dacin Sara (Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual) și Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, în colaborare cu Cinemateca Spaniolă, Centrul Național al Cinematografiei și Ambasada României în Spania ciclul „Un secol de cinema românesc”, o retrospectivă a cinematografiei românești de la primul lungmetraj – Independența României, 1912 – până la debuturile regizorilor „Noului Val” în anii 2000. La Madrid vor fi proiectate 12 filme în Cine Doré, în perioada 14 aprilie – 29 mai. Selecția de pelicule prezentate la Madrid constituie prima etapă a unui proiect mai amplu ce va continua în toamna anului 2018 în colaborare cu Cinemateca Andaluză. „Un secol de cinema românesc” reunește 26 de filme care își propun să ofere spectatorului o retrospectivă reprezentativă a filmului românesc a cărei istorii, în ciuda succesului său actual în diverse festivaluri, este încă puțin cunoscută.

Ciclul de film a fost inaugurat în data de 14 aprilie, la ora 19:45, cu filmul Hotel de lux (r. Dan Piţa), Premiul Leul de Argint la Mostra di Venezia în 1992. Lungmetrajul a fost precedat de scurtmetrajul de animație Scurtă istorie de Ion Popescu-Gopo, câștigător al Premiului Palme d´Or la Cannes în 1957.

La gala de inaugurare au fost prezenţi Bogdan Ficeac, directorul general al Dacin Sara, Șerban Marinescu, președintele Consiliului Director al Dacin Sara, iar după proiecție, regizorul Dan Pița și criticul de film Roberto Cueto au avut un dialog cu publicul prezent.

Weekendul inaugural a continuat dumincă, 15 aprilie, cu pelicula Restul e tăcere, realizată de Nae Caranfil, care are ca punct de plecare primul lugmetraj românesc realizat în 1912, Independența României. Un fragment de 5 minute din această peliculă mută va preceda filmul lui Nae Caranfil. Unul din protagoniștii peliculei, Ovidiu Niculescu, a dialogat cu realizatorul emisiunii El Séptimo vicio, Javier Tolentino și cu publicul prezent după proiecție.

Marţi 17 aprilie a fost prezentată pelicula Răscoala, regie: Mircea Mureșan, duminică 22 aprilie: Secvenţe, regie: Alexandru Tatos; Miercuri, 25 aprilie, A fost sau n-a fost?, regie: Corneliu Porumboiu.

Toate filmele vor fi difuzate în original cu subtitrare în limba spaniolă. Toate proiecțiile se vor desfășura în sălile cinematografului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =