Caută
Close this search box.

Camera Lorzilor, lovitură pentru Theresa May: Parlamentul britanic poate bloca desprinderea de UE

Camera Lorzilor a aplicat o nouă lovitură guvernului condus de Theresa May, după ce a votat un amendament prin care acordă Parlamentului britanic dreptul de a bloca Brexitul, dacă nu există un acord cu UE.

Aşa că Parlamentul poate bloca desprinderea de Uniunea Europeană în lipsa unui acord între Londra şi Uniunea Europeană.

Conform procedurii, textul a cărui aplicare ar putea lăsa Marea Britanie în Uniunea Europeană se va întoarce în Camera Comunelor, unde a primit deja un vot, în ianuarie. Deputaţii îl vor putea anula sau modifica.

Votul din camera superioară a legislativului de la Londra este văzut ca o nouă înfrângere pentru guvernul Theresei May, arată Digi24.

Acum, miniştrii vor încerca acum să-i convingă pe deputaţi că revină asupra decizei despre care spun că slăbeşte poziţia ţării în negocierile cu Bruxellesul.

Majoritară pro-UE, Camera superioară a adoptat cu 335 de voturi la 244 un amendament la proiectul de lege cu privire la ieşirea din UE care dă Parlamentului puterea de a împiedica Guvernul să iasă de sub tutela europeană fără un acord cu Bruxellesul, transmite AFP, preluată de News.ro.

Noi negocieri

Această propunere le oferă parlamentarilor posibilitatea ”de a sugera noi negocieri”, eventual de a decide o rămânere în UE, a explicat lordul conservator Douglas Martin Hogg, unul dintre semnatari.

Guvernul conservator al Theresei May a anunţat anterior că va permite Parlamentului să se exprime prin vot asupra acordului de divorţ. Însă, în cazul unei respingeri, singura opţiune era o ieşire fără acord – o perspectivă care îngrijorează mai ales întreprinderile britanice.

Acest vot este aşadar o nouă înfrângere pentru Guvern, de la începutul examinării proiectului său de lege de către lorzi, care nu sunt aleşi, şi ilustrează disensiuni persistente în rândul conservatorilor pe tema Brexitului.

Înainte de adoptarea amendamentului, un purtător de cuvânt al premierului a avertizat că amendamentul riscă ”să slăbească poziţia Regatului Unit în negocierile cu privire la Brexit”.

Textul urmează însă să revină în săptămânile viitoare în Camera Comunelor, care l-a adoptat în ianuarie, şi care ar putea să suprime acest amendament.

Problema frontierei irlandeze

Acest vot a avut loc la câteva ore după ce negociatorul şef al Brexitului din partea UE Michel Barnier a avertizat cu privire la problema frontierei irlandeze.

”Cadrul acordului trebuie să conţină o soluţie clară şi operaţională cu privirela Irlanda”, a declarat el într-o conferinţă de presă în Irlanda. ”Atât timp cât nu vom ajunge la acest acord, există un risc” ca aceste negocieri să eşueze, a avertizat el.

Barnier şi-a exprimat speranţa, la Dundalk, în apropiere de frontiera cu Irlanda de Nord, să se înregistreze progrese până la consiliile europene din iunie şi apoi din octombrie, insistând asupra faptului că nu este ”favorabil amânării şi mai mult” a încheierii unui acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri