Caută
Close this search box.

Raportul GRECO arată un regres al luptei împotriva corupției. Ţări în discuție: Grecia, Românai şi Polonia

„2017 a fost un an sumbru pentru lupta împotriva corupției”, a declarat Marin Mrčela, vicepreședinte al Curții supreme a Croației și șeful Grupului statelor împotriva corupției (GRECO).

Grupul Statelor împotriva Corupție a Consiliului Europei (GRECO) denunţă un regres al luptei împotriva corupției în raportul anual publicat azi, care indică în special situația din România, Polonia și Grecia, transmite AFP, preluată de HotNews.

„Noi inițiative legislative în unele țări au mers împotriva reformelor adoptate anterior” pentru a lupta mai bine împotriva acestei „amenințări reale” care „rupe sistemul democratic” și „subminează statul de drept”, a spus”2017 a fost un an sumbru pentru lupta împotriva corupției”, a declarat Marin Mrčela, vicepreședinte al Curții supreme a Croației și șeful Grupului statelor împotriva corupției (GRECO).

Raportul indică în special Grecia, căreia GRECO i-a cerut la începutul lui martie „progrese tangibile” în materie, dar și România și Polonia, unde reforme în sistemul judiciar stârnesc vii îngrijorări și temeri legate de un impact negativ asupra independenței justiției.

Polonia și România au făcut obiectul unei proceduri de evaluare lansată „în circumstanție excepționale” de către GRECO, reamintește raportul.

Format din 48 de state europene și Statele Unite, GRECO, un organism al Consiliului Europei, a fost creat în 1999 pentru a îmbunătăți capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției.

În raportul publicat în aprilie, GRECO și-a exprimat profunda îngrijorare în privința legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a legislației penale.

Grupul de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) a realizat acest raport după ce la o întrunire plenară din decembrie 2017 s-a decis realizarea urgentă a unei evaluări a reformelor din justiția românească, considerându-se că ele ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupție.

În raport se spune că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara trecută, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor.

În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, afirmă organismul anticorupție al Consiliului Europei.

De asemenea, GRECO cere României să abandoneze ideea noii structuri a procuraturii care să investigheze magistrații.

Raportul remarcă și controversata procedură de demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și reitereză apelurile pentru impunerea de garanții suplimentare în privința numirii și demiterii procurorilor de rang înalt de către puterea executivă.

Organizație critică și propunerile de modificare a legilor penale, care – dacă vor fi adoptate – vor fi în contradicție flagrantă cu angajamentele internaționale ale României, Convenția Legilor Penale privind Corupția. Amendamentele la procedura penală de comisia specială sunt percepute de alte țări ca o amenințare la adresa eficienței colaborării judiciare reciproce.

VEZI RAPORTUL GRECO

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE.

„După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE”, potrivit unui comunicat publicat atunci de PNL.

„Nu corespunde rigorilor statului de drept”

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va trimite pachetul de legi ale justiției la Curtea Constituțională și va sesiza Comisia de la Veneția. El a invocat faptul că asaltul PSD asupra justiției s-a concretizat într-un pachet de legi care nu corespunde rigorilor statului de drept sau așteptărilor pe care le au românii în privința independenței magistraților. Președintele a făcut un apel la judecătorii CCR să nu se grăbească în judecarea acestei cauze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri