Caută
Close this search box.

Schimbare de fus orar: Coreea de Nord și-a resetat fusul orar cu cel al Coreei de Sud

Coreea de Nord a decis să se alinieze la fusul orar al Coreei de Sud. Acestă schimbare reprezintă încă un semn al relaxării în curs de desfășurare în relația dintre cele două state din peninsula Coreea. Summitul istoric de săptămâna trecută a reprezentat un moment semnificativ când, după 65 de ani, liderii Sudului și a Nordului s-au întâlnit în zona demilitarizată din Panmunjon.

Această „resetare de timp” este o acțiune practică pentru a accelera procesul de apropiere, astfel încât „nordul și sudul să devină un întreg”, a scris agenția nord-coreeană KCNA. Această decizie este efectul angajamentului liderului nord-coreean, Kim Jong-un, făcut pe 27 aprilie în cadrul discuțiilor cu președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. Urmare a acestui angajament a fost acțiunea parlamentului nord-coreean care a adoptat, luni 3 mai, un decret privind revenirea Coreei de Nord în același fus orar cu cel al Coreei de Sud de sâmbătă, 5 mai, a adăugat agenția. Drept urmare ceasurile din Coreea de Nord vor fi avansate cu 30 de minute.  Purtătorul de cuvânt al președintelui sud-coreean, Yoon Young-chan, a salutat această decizie care reflectă voința de a îmbunătăți relațiile bilaterale.

Schimbarea de fus orar anterioară a fost realizată în 2015, când Phenianul a anunțat brusc că toate ceasurile din țară au fost amânate cu 30 de minute. La acel moment, Park Geun-hye, președintele  Coreei de Sud la acel moment, a criticat sever schimbarea de timp decisă de către Coreea de Nord, spunând că această acțiune ar fi săpat și mai mult diferența dintre cele două țări a căror separare a fost sigilată de conflictul sângeros din anii 1950-1953.

Întâlnirea dintre cei doi lideri își propusese un scop mult mai importat: de a transforma peninsula Coreea într-un teritoriu non-nuclear. Această premisă ar avea drept efect stabilirea unei păci permanente ținând cont de faptul că cele două state sunt teoretic încă în război, deoarece armistițiul din 1953 nu a fost urmat de un tratat de pace, dar acest pas de unificare a fusului orar este un prim-semn al dezghețului dintre Nord și Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri