Caută
Close this search box.

Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt după 35 de ani. 1700 de oameni evacuați VIDEO

Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt în urma unui cutremur de magnitudine 5, înregistrat joi dimineață în insula Big Island. Erupția vulcanului a afectat Leilani Estates, o zonă rezidențială din Hawaii unde locuiesc aproximativ 1700 de persoane. Autoritățile le-au cerut localnicilor să evacueze zona afectată de lavă și să se adăpostească într-un centru comunitar local. Ultima erupție a vulcanului a avut loc în 1983. 

Aproape 1700 de persoane ce locuiesc în zona rezidențială Leilani Estates din insula hawaiiană Big Island au primit un ordin de evacuare, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernatorului din Hawaii, Cindy McMillan.

Ikaika Marzo, un rezident al insulei, a declarat pentru The Honolulu Star-Advertiser că la ora locală 5.30 p.m. explozia s-a văzut la aproximativ 50 de metri în aer și că lava ajuns la 200 metri în spatele unei case din Leilani Estates.

„S-a auzit ca sunetul unui motor”, a declarat acesta pentru ziarul local.

La ultimul recensământ realizat în 2010, în zona rezidențială Leilani Estates locuiau 1560 de persoane.

„Confirmăm că lava a ajuns la suprafață, cu puțin înainte de ora 17, la capătul estic al subdiviziunii”, au declarat reprezentanții Observatorului din Hawaii ce monitorizează activitatea vulcanilor.

Departamentul de pompieri a detectat un nivel alarmant de dioxid de sulf în zona evacuată, relatează Agenția de Protecție Civilă din Hawaii.

Guvernatorul David Ige a declarat că a fost activată Garda Națională pentru evacuarea în siguranță a localnicilor din zonele afectate de lavă.
„Locuitorii din Leilani Estates și din zonele împrejurătoare sunt rugați de urgență să asculte instrucțiunile autorităților. Suntem în alertă pentru ca familiile dumneavoastră să fie în siguranță.” a scris acesta într-un mesaj pe Twitter.
Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey) de la începutul săptămânii în insula Big Island s-au înregistrat sute de cutremure de magnitudini mici. Cel mai sever cutremur s-a întregistrat joi dimineață, la ora locală 10.30 a.m., la o adâncime de 4 mile și a avut magnitudinea 5. În jumătate de oră, alte două seisme de magnitudini 2.5 și 2.7 s-au înregistat în zonă. În total șase astfel de fenomene au avut loc, la scurt timp după cutremurul inițial. Frecvența lor a început să scadă, relatează Agenția de Apărare Civilă din Hawaii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri