Caută
Close this search box.

Festivalul „Jos Pălăria” – teatru pentru liceeni

Primăria Municipiului București, Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR,) Teatrul de Comedie și asociațiile Clubul UNESCO-Adolescenții și Euro CulturArt vă invită la Festivalul Național al Trupelor de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, ediția a XXI-a, care se va desfășura între 11-13 mai 2018, fiind unul dintre evenimentele tradiționale ale Festivalului „Salut, Adolescență” și programul care marchează de 21 de ani sărbătorirea Zilei Adolescenților, în a doua duminică a lunii mai. Programul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) anunță MNLR într-un comunicat.

Festivalul „Jos Pălăria” aduce anul acesta în concurs 6 trupe de liceeni din ţară (Constanța, Iași, Panciu, Brașov, Roman și Focșani), precum şi 19 trupe din liceele bucureştene. Vor fi prezentate 25 spectacole cu adaptări după texte clasice şi moderne. Spectacolele înscrise în concurs se vor desfășura în Sala „Iosif Naghiu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București (Calea Griviței, nr. 64-66), în intervalul orar 10.00-18.30, cu intrare liberă pentru toți adolescenții. Din juriul acestei ediţii fac parte actrița și profesorul universitar Adriana Trandafir (președintele juriului), actrița Delia Seceleanu (Teatrul de Comedie),  poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean. Coordonator: Loreta Popa.

Festivalul „Jos Pălăria”, inițiat de maestrul George Mihăiță, este primul festival național de teatru pentru liceeni lansat după Revoluția din 1989. Concursul are loc în cea mai nouă și modernă sală de teatru deschisă publicului bucureștean în 2017. Peste 250 de adolescenți, coordonați de 30 de profesori, vor urca pe scenă, fiind inspirați de textele dramaturgice scrise de autori români clasici şi contemporani, printre care Matei Vișniec, Ion Băieșu, Oscar Wilde, Moliere, Caragiale,  Shakespeare, dar și Jerome Lawrence și Robert E. Lee, Elise Wilk, Ivan Vyrypaev, Lia Bugnar, Filip Columbeanu, Valeriu Butulescu, Jonathan Rand, Virgil Stoenescu, John Cariani, Stephen Chbosky, Alessandro Boffa, Cristopher Durang, W. Golding, Rosalind Wiseman și Tina Fey. Premiile acestei ediții vor fi în valoare totală de 9000 lei. Conform tradiției, trupa care va câștiga Marele Premiu „Jos Pălăria” va fi invitată în cadrul Festivalului Comediei Românești FestCo, organizat de Teatrul de Comedie din București. O altă noutate este aceea că toți actorii din trupele invitate vor putea acorda, în urma notelor primite în concurs, un Premiu Special al spectatorilor-actori. Prin tragere la sorți, va primi un premiu de 1000 lei și spectatorul-actor care a dat note trupelor de teatru invitate în concurs. Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro și Ziua-A.ro sunt partenerii concursului. De asemenea, la invitația juriului, Teatrul Naţional Radiofonic este reprezentat de Manuella Popescu, producător al proiectului Radio Fiction Desk, realizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Duminică, 13 mai 2018, de la ora 12.00, în cadrul Galei „Salut, Adolescenţă!” se vor decerna premiile Festivalului de Teatru pentru Liceeni „JOS PĂLĂRIA” – ediţia XXI, premiile Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor” şi premiile „InstantAdolescenţa”, care se va desfășura în Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie, cu participarea extraordinară a unei trupe de adolescenți – „Al nouălea cer”, cu Ana-Maria Godoroja – voce (16 ani), Lorin Mihalache – percuție (18 ani), Andrei Cerbu – chitară (15 ani), Alex Godoroja – sintetizatoare (16 ani), coordonator muzical: Mike Godoroja. Vor participa vedete care s-au lansat la Festivalul „Jos Pălăria”, dar și vedete ale adolescenților de astăzi, care vor înmâna premii câștigătorilor. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu și Mike Godoroja.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri