Caută
Close this search box.

Manifestații ale opoziției în Rusia. Acțiuni ale adepților lui Alexei Navalny înainte de inaugurarea lui Putin

Manifestații de amploare ale opoziției în marile orașe ale Rusiei înainte de inaugurarea lui Vladimir Putin, pe 7 mai, pentru cel de al patrulea mandat de președinte al Rusiei, relatează AFP.com

Alexei Navalny a organizat această acțiune de protest prin intermediul contului sau de Twiter: twitter.com/navalnylive, el neavând acces la nici un canal de televiziune federal. Manifestațiile sunt sub lozinca #ElNuEsteȚarulNostru se opun inaugurării lui Putin. „Putin crede ca este un țar, dar nu este așa și de aceea trebuie sa ieși pe strada pe 5 mai”, scrie Alexei Navalny pe Twitter.

A altă deviză a acestor manifestații este: „Pentru dreptul de a fi cetățean”. Această propoziție-cheie a fost folosită de Alexei Navalny la mijlocul lunii aprilie pe contul său de Twiter în intenția de a atrage cât mai mulți ruși la această acțiune a opoziției indicând dreptul fiecărui cetățean de a se manifesta liber, lupta împotriva corupției și a sărăciei, organizarea unor alegeri libere și democrate.

Înainte de această zi au fost o serie de arestări ale oamenilor din echipa lui Navalny dar și a unor observatori independenți. În orașul siberian Krasnoyarsk, 15 persoane, inclusiv un jurnalist, au fost arestați, potrivit OVD-Info, un grup independent care monitorizează arestările. În Chelyabinsk, în Ural, poliția a arestat trei persoane chiar înainte de începerea protestului, scrie activistul Boris Zolotarevski pe pagina sa de Facebook. Cel puțin zece persoane au fost arestate în Barnaul, Siberia, potrivit echipei Navalny. În Moscova și Sankt-Petersburg, autoritățile nu au autorizat demonstrații programate începând cu ora 14.00, ora României.

Observatorii se tem că protestele se pot escalada în ciocniri cu poliția, urmate de arestări masive, așa cum sa întâmplat în timpul protestelor împotriva celui de-al treilea mandat al lui Putin în mai 2012. Atunci au fost o serie ciocniri cu poliția și au fost arestați sute de protestatari. Au fost acuzații penale împotriva a circa 30 de protestatari și mulți dintre ei au fost condamnați până la patru ani și jumătate în închisoare.

Vladimir Putin, care conduce Rusia de aproape 20 de ani, a fost reales în martie pentru un al patrulea mandat, cu cel mai bun scor de peste 76%. Opoziția și observatorii independenți au denunțat umplutura urnelor de vot și alte fraude electorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri