Caută
Close this search box.

Acordul nuclear iranian. Londra îndeamnă Washingtonul să nu renunțe la acord

Marea Britanie a cerut SUA să nu renunțe la acordul nuclear cu Iranul. Londra subliniază faptul că textul acordului nu este „perfect” dar pentru moment este cea mai bună alternativă, relatează AFP.

Într-un aviz publicat luni în „New York Times”, înainte de o întâlnire cu oficiali ai administrației SUA, secretarul britanic de externe, Boris Johnson, a declarat că „ar fi o greșeală (ca SUA) să se retragă din acordul nuclear și ridicarea constrângerilor pe care le pune asupra Iranului”.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au primit prin acest acord puteri suplimentare pentru a controla instalațiile nucleare ale Iranului „sporind posibilitatea detectării oricărei tentative de fabricare a unei arme”, susține oficialul britanic. „Acum, că aceste cătușe sunt în loc, nu văd nici un beneficiu în a le pune deoparte – numai Iranul ar beneficia în urma renunțării la aceste restricții privind programul său nuclear”, scrie Boris Johnson. „Cred că păstrarea constrângerilor acordului privind programul nuclear al Iranului va contracara, de asemenea, atitudinea agresivă a Teheranului în zonă. Eu sunt convins de un singur lucru: orice alternativă este mai rea. Cel mai bun curs de urmat ar fi îmbunătățirea cătușelor, mai degrabă decât ruperea lor. ”

Acordul nuclear cu Iranul a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran și grupul 5 + 1 (China, Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania), înainte de sosirea la Casa Albă a Donald Trump. Prin acest text, Iranul declara solemn că nu caută să dezvolte bomba atomică și este de acord să reducă programul său nuclear, în scopul de a aduce lumii asigurarea că activitățile lor nu sunt o țintă militară. În schimb, Republica Islamică a obținut suspendarea treptată și temporară a sancțiunilor internaționale impuse de acest program, care a afectat grav economia sa. Dar, fără cuvinte suficient de puternice pentru a denunța acest acord sub președinția lui Barack Obama, Trump a dat europenilor termen  până pe 12 mai pentru a găsi un nou text care ar aborda „deficiențe teribile“ ale curentului acord, altfel Statele Unite se vor retrage.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri