Caută
Close this search box.

Ludovic Orban: Orice atinge PSD este stigmatizat; blochează revizuirea Constituţiei că să îl scoată pe Iohannis din procedură

Ludovic Orban

Ludovic Orban, liderul PNL, susţine, referindu-se la mitingul pentru susţinerea familiei tradiţionale, că este exact ca în cazul în care Liviu Dragnea l-a susţinut pe Ionuţ Lupescu la alegerile de la Federaţia Română de Fotbal (FRF).

În opinia lui Orban, Lupescu a pierdut, pentru că “orice atinge PSD este stigmatizat”.

Liderul PNL îi acuză pe cei din PSD/ALDE că blochează de şapte luni proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei doar pentru că vor să îl scoată pe preşedinte din procedură.

“Am să vă dau un exemplu. În momentul în care Dragnea a anunţat sprijinul lui Ionuţ Lupescu, parcă i-a pus un stigmat pe umăr şi Ionuţ Lupescu, din păcate, a pierdut cursa pentru preşedinţia FRF. Orice atinge PSD este stigmatizat, inclusiv această temă. Domnii de la PSD-ALDE, în loc să facă mitinguri şi campanii pe tema asta, ar trebui să facă ceea ce trebuie, şi anume să nu mai blocheze, aşa cum blochează de şapte luni jumătate, proiectul de revizuire a Constituţiei, care este blocat în Senat. Ei sunt acei care deţin majoritatea, care hotărăsc ordinea de zi a Senatului şi de care depinde adoptarea proiectului de lege”, a afirmat Ludovic Orban, citat de News.ro.

Acesta îi acuză pe cei din majoritatea PSD-ALDE că blochează de şapte luni proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei doar pentru că vor să îl scoată pe preşedinte din procedură.

“Orice scuză legată de modificările la legea referendumului este penibilă, avem o lege în vigoare a referendumului. (…) Faptul că există o tentativă a lor de modificare prin care încearcă să îl scoată pe preşedinte din procedura de organizare a referenumului, nu le oferă nicio scuză pentru că au blocat acest proiect.Ultimii care pot să se prezinte în postura de susţinători ai familiei tradiţionale sunt domnul Dragnea şi Tăriceanu”, a conchis Orban.

PSD a decis să organizeze un mare miting pentru susţinerea ”familiei tradiţionale”, a anunţat, pe 16 aprilie, preşedintele partidului, Liviu Dragnea, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional.

Am decis organizarea unui miting mare al PSD pentru susţinerea familiei tradiţionale, pentru a nu exista niciun echivoc în abordarea pe care o are PSD pe acest subiect”, a declarat Dragnea.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Iniţiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot.

Definiţia familiei

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri