Caută
Close this search box.

Paradă de Ziua Victoriei la Moscova: defilarea unor noi tipuri de armament și „deschiderea” Rusiei în dialogul pentru securitatea internațională

Ziua de 9 mai, cunoscută în Rusia și drept Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, este una semnificativă fiind caracterizată în fiecare an cu o paradă militară în Piața Roșie din Moscova. Anul acesta nu a fost o excepție, în capitala Rusiei se sărbătorește cea de-a 73-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice prin defilarea unor noi tipuri de armament, informează AFP. În cadrul acesteia președintele rus, Vladimir Putin a ținut un discurs unde a menționat „deschiderea” Rusiei în dialogul pentru securitatea internațională, relatează TASS.

În cadrul paradei militare, Rusia a dezvăluit cele mai recente inovații militare, inclusiv modele de vehicule blindate sau de aeronave lansate recent, punându-se accent pe faptul că acestea au fost produse la fabricile ruse.

Parade militare au avut loc în alte orașe rusești, în timp ce o ceremonie a avut loc la baza militară rusească Khmeimim din Siria. Multe inovații militare rusești au fost prezentate la paradă, printre care avioane de vânătoare, Su-57, din generația a cincea. Un vehicul blindat numit „Terminator” sau aeronave Mig-31 care transportă racheta hipersonică „Kinjal” („Dagger”) descrisă de Putin ca fiind invincibilă.

Pentru prima dată, au fost prezentate drone fabricate de ruși și un robot de deminare, folosite în Alep și în orașul antic Palmyra din Siria. În total, mai mult de 13.000 de soldați au marcat și au fost defilate 159 de tipuri de vehicule, inclusiv 75 de aeronave, potrivit Ministerului Apărării al Rusiei

În tradiționalul discurs de Ziua Victoriei Vladimir Putin a subliniat importanța acestei zile pentru poporul rus: „Poporul nostru a luptat până la moarte, nici o țară nu a suferit o astfel de invazie”. De asemenea, el a menționat de lecția celor două războaie mondiale și de necesitatea menținerii echilibrului și a păcii. În acest context, al pacificării, președintele rus a menționat că „Rusia este deschisă dialogului cu privire la toate aspectele legate de securitatea globală, este pregătită pentru un parteneriat constructiv și egal pentru armonie, pace și progres în lume”.

După discurs, Vladimir Putin a ținut un moment de reculegere la mormântul soldatului necunoscut alături de președintele sârb, Aleksandar Vucic, și premierul izraelian, Benjamin Netanyahu.

Vladimir Putin și Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească în această după-amiaza și să discute retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul. Rusia a declarat că a fost „profund dezamăgită” de decizia lui Donald Trump, în timp ce Israelul și-a afirmat „sprijinul total” al Statelor Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri