Caută
Close this search box.

Pregătiri pentru Singapore. Kim Jong-un va demonta situl său de teste atomice înainte de summit-ul cu Trump

Coreea de Nord se pregătește să demonteze la sfârșitul lunii mai situl său de teste atomice, a declarat sâmbătă agenția nord-coreeană de stat KCNA. Acest pas reprezintă o parte din pregătirile pentru summit-ul din 12 iunie de la Singapore unde se vor întâlni Donald Trump și Kim Jong-un.

„O ceremonie de dezafectare a sitului de testare atomică este așteptat între 23 și 25 mai, în funcție de condițiile meteorologice“ a mai declarat KCNA în prezența jurnaliștilor străini invitați, citând o declarație din partea Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe.

Tunelurile experimentale de la Punggye-ri, o instalație secretă în apropiere de granița cu China, vor fi distruse prin intermediul unor explozii, care vor bloca accesul spre acestea, a mai completat declarația emisă. De asemenea, toate siturile de observare și centrele de cercetare vor fi evacuate la fel ca și personalul de securitate și cercetătorii. Jurnaliștii din China, Rusia, Statele Unite, Marea Britanie și Coreea de Sud vor avea acces la sit pentru a urmări evenimentul cu scopul de a „demonstra în mod transparent dezmembrarea sitlui de testări nucleare din Coreea de Nord”, a completat comunicatul. Numărul jurnaliștilor admiși va fi limitat din cauza lipsei de spațiu în centrul de testare „situat într-o zonă montană nelocuită“.

„Deschiderea” neașteptată spre dialog a Phenianului a adus o serie de întrebări. Astfel, unii experți au considerat că a fost o concesie de fațadă, deoarece situl poate fi deja inutilizabil din cauza „sindromului de munte obosit“. Potrivit seismologilor chinezi ultimul test a provocat un colaps de rocă în interiorul muntelui. Acești cercetători de la Universitatea de Științe Tehnologice din China au adus la cunoștința mass-mediei internaționale concluziile lor încă din luna aprilie a acestui an. Părerea experților chinezi este împărtășită și de cei americani. Astfel, Vipin Narang, profesor de științe politice la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston a declarat pe Twiter că acțiunea Phenianului este „un gest pozitiv, dar asta nu-i costă mult”. Pentru un alt expert, Jeffrey Lewis de la Institutul pentru Studii Internaționale din Middlebury, Nordul „va curăța situl înainte de a-l arăta lumii”.

Acest anunț vine după ce SUA au declarat că sunt gata să ofere ajutor economic Coreei de Nord și „garanții“ dacă contribuie la „denuclearizarea rapidă“ și „deplină“ până la summit-ul din 12 iunie dintre Kim Jong-un și Donald Trump, prima întâlnire dintre un președinte american și un lider nord-coreean.

Situl subteran nord-coreean a fost scena a șase teste nucleare efectuate de Phenian, ultima dintre ele datează din septembrie. Situl, înconjurat de vârfuri abrupte, este săpat adânc sub un munte de granit de 2.000 de metri în provincia Hamqyong, o provincie nord-estică, învecinată cu China. Este un loc ideal pentru a rezista forțelor declanșate de explozii nucleare. Existența sa a fost descoperită în octombrie 2006, odată cu primul test nuclear a Coreei de Nord, la vremea lui Kim Jong Il, tatăl decedat al lui Kim Jong-un. De atunci, este examinată doar în imagini prin satelit.

Sursa: AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri