Caută
Close this search box.

Vremea marilor talente lipsă şi a imposturii la pătrat şi la cub

vremea

La Palatul Victoria, a poposit, pe-o creacă pe jumătate uscată, o pasăre plictisită, cu cioc de marabu şi penaj artificial colorat. Ca să-şi ascundă plictiseala, ciripeşte-ndelung triluri învăţate pe de rost. E vremea marilor talente. Lipsă. Şi a imposturii. La pătrat. Ba la cub.

Dăncilă a anunţat vizita Papei, dar Vaticanul nu o confirmă. Nunţiul Apostolic: Doar după ce Suveranul Pontif şi preşedintele vor stabili asta

Dacă o pui să reia trilul de la măsura a treia, ‘nainte de contratimpul sincopat acela, îşi pierde cumpătul şi uită poezia. E ca tocilarii aceia care nu ştiau să recite „Luceafărul” lui Eminescu decât ca pe apă, de la versul 1, strofa 1.

Vremea noilor valoroși

Problema nu este însă doar că e stupidă, ci şi că e total ipsită de imaginaţie. Ciripitorii imaginativi sunt cei care au intelectul păsăresc necesar pentru a fi capabili să-i folosească ingeniozitatea.

Ingeniosul bine temperat al lui Mircea Horia Simionescu avea obiceiul, când pleca în drumeţiile sale montane aparent aiuristice, să-şi pună-n rucsac „Tactica infanteriei” de Weintraub. Aşa, de fandoseală, să-şi mai impulsioneze neuronul odihnit de la aerul puternic ozonizat al Iezerului şi Păpuşii.

Dar ingeniosul acela este legendă, noi trăim în vremea şi vremurile copiangiilor fără limite. Fără bun simţ. Aşa au învăţat. Sunt o generaţie care a crescut văzând cum toată lumea, peste tot, copiază în draci, fără conştiinţă.

De prin anii 80, când seniorii aceştor impostori erau la şcoli şi la facultăţi, cel mai facil mod de a vedea peste tot copiuţe era să deschizi radioul. Muzică bună s-a făcut peste tot în lume, inclusiv la noi, în anii 60 – 70. De atunci, o tot luăm, o tot tăiem, rearanjăm, bricolăm, resampling se numeşte chestia asta.

De ce nu am face resampling cu totul în jurul nostru? Dacă am văzut un impostor, într-un loc, făcând în mic, pe metrul lui cub de existenţă, o porcărie fără margini, de ce să nu încercăm să facem acelaşi lucru pe 238.397 km², câţi are România?

A? Experiment social. Poate că merge! Ia să vedem, merge? Parcă asta trăim acum. Parafrazând, „Fie-ţi dat să simţi în carnea ta vremuri interesante”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri