Caută
Close this search box.

Atacurile din Surabaya, Indonezia. Responsabilitatea revine membrilor unei familii

Membrii unei familii se află în spatele unui val de explozii care au vizat trei biserici din Surabaya, al doilea oraș ca mărime din Indonezia, conform declarațiilor poliției.

Cel puțin 13 persoane au fost ucise și peste 40 de persoane au fost rănite în aceste atacuri. Conform investigațiilor poliției, mama împreună cu doii au provocat explozia la o biserică, în timp ce tatăl și doi fii au vizat alte două biserici, a spus șeful poliției, Tito Karnavian.

Exploziile de duminică, revendicate de Statul Islamic sunt cele mai periculoase din Indonezia din 2005. Anterior, Wawan Purwanto, de la agenția de informații din Indonezia, a spus că un grup inspirat de Statul Islamic, Jemaah Ansharut Daulah (JAD), a fost suspectat că se află în spatele atacurilor.

Detaliile atacurilor

Tatăl familiei a condus o mașină încărcată cu bombe în incinta bisericii penticostale din centrul Surabaya. Mama și cele două fiice ale ei, în vârstă de 9 și 12 ani, s-au legat cu bombe și s-au aruncat în aer la biserica creștină indoneziană Diponegoro. Fiii familiei, în vârstă de 16 și 18 ani, au intrat cu motocicletele în biserica catolică Santa Maria și au detonat explozivii pe care îi purtau. Acesta a fost primul lor atac, la ora locală (ora 07:30). Celelalte două atacuri au urmat cinci minute distanță, a declarat poliția, potrivit Postului Jakarta. Imaginile TV au arătat resturi împrăștiate în jurul intrării unei biserici.

Oficialii au afirmat că au dejucat atacuri împotriva altor biserici. Vizitând scena unuia dintre atacuri, președintele Joko Widodo le-a descris drept „barbare”, adăugând că a ordonat poliției să „cerceteze și să desființeze rețelele făptașilor”. De asemenea, duminică, poliția a declarat că a ucis patru persoane suspectate ale JAD din Cianjur, vestul insulei Java, și a arestat încă două persoane.

Exploziile au fost coordonate pentru a lovi pe cei care vin la serviciile de dimineață și s-au terminat în doar 10 minute. Acesta pare să fie cel mai grav atac al Statului islamic în Indonezia. Un aspect important este faptul că femeile devin tot mai implicate în asemenea atacuri, mai mult pentru prima dată sunt implicați și copii.

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri