Caută
Close this search box.

Joaquim Torra, separatist, nu reuşeşte să fie ales în fruntea guvernului catalan

Joaquim Torra

Candidatul la şefia guvernului regional catalan, Joaquim Torra, nu a reuşit să fie ales. El fusese desemnat de exilatul Carles Puigdemont pentru a-i urma în funcţie. Torra a promis sâmbătă „să lucreze fără încetare” pentru independenţa faţă de Spania, transmite AFP, citată de Agerpres.

Discursul său de ruptură cu Madridul a suscitat mânia opoziţiei şi a guvernului spaniol. Însă nu i-a convins pe cei patru deputaţi ai celei mai radicale facţiuni separatiste, CUP (extrema stângă). Aceştia s-au abţinut, lipsindu-l de majoritatea absolută necesară pentru a învinge din primul tur.

Carles Puigdemont este susţinut ca lider de secesioniştii catalani

Joaquim Torra, editor separatist

Joaquim Torra (55 de ani) – zis şi Quim Torra -, un editor separatist, a obţinut 66 de voturi pentru, 65 împotrivă şi patru abţineri. Cu acelaşi rezultat, el ar urma să fie ales în turul al doilea prevăzut luni când este necesară doar majoritatea simplă.

Atâta vreme cât parlamentul de la Barcelona, dominat de secesionişti, nu învesteşte un nou guvern regional, Catalonia rămâne sub tutela Madridului. Acesta şi-a impus tutela asupra regiunii în data de 27 octombrie 2017, după o declaraţie unilaterală de independenţă, care a eşuat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri