Caută
Close this search box.

Dragnea îl contrazice pe Nunţiul Apostolic: Suveranul Pontif va veni în România; Iohannis a jignit-o pe Dăncilă

Liviu Dragnea, liderul PSD, susţine că Papa Francisc ar fi acceptat să viziteze România în 2019, în prima parte a anului, în pofida celor declarate de Nunţiul Apostolic în România.

Declaraţia lui Dragnea este cel puţin ciudată, pentru că E.S. Miguel Maury Buendía, Nunţiul Apostolic în România, transmitea că anunţul acestei vizite va fi făcut simultan de cele două părţi: Statul Vatican (Sfântul Scaun) şi Preşedinţia României.

Liderul PSD afirmă că „această nelămurire” (a lui Iohannis – n.n.) şi tot scandulul legat de vizita Papei în România sunt „rezultatul unei acţiuni imposibil de acceptat” din partea preşedintelui Iohannis, din „şirul lung menit să saboteze şi să submineze Guvernul„.

„Doamna prim-ministru i-a făcut o invitaţie Suveranului Pontif, iar răspunsul a fost că în 2018 nu se poate, dar Suveranul Pontif a promis că în 2019, chiar în prima parte a anului, va vizita România (…) Ce s-a întâmplat ulterior este inacceptabil. Modul în care preeşedintele jigneşte este greu de explicat, dar vom găsi explicaţiile în perioada următoare„, a declarat Liviu Dragnea într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Biroului permanent naţional al PSD, conform News.ro.

El a mai susţinut că premierul Dăncilă nu şi-ar fi permis să spună public ceva ce nu ar fi fost convenit sau „lucruri care nu erau destinate să fie făcute publice”.

Nu există nicio încălcare a unor reguli protocolare”, a mai spus Liviu Dragnea, .

Liderul PSD a mai spus că, „cel mai probabil într-o emisiune„, premierul Dăncilă va da detalii despre întâlnirea cu Papa Francisc.

„O confuzie inexplicabilă”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, sâmbătă, la Blaj, despre anunţul premierului Viorica Dăncilă privind vizita Papei Francisc în România, preşedintele răspunzând zâmbind: ”Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo”.

”Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluţie şi în final a apărut şi comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire şi într-adevăr acolo se spune că s-a vorbit despre preşedinţia României a Consiliului UE în prima parte a lui 2019. Singura explicaţie a mea este că doamna a înţeles că este vorba de vizită şi nu de preşedinţie, deci o confuzie inexplicabilă”, a spus preşedintele Iohannis.

Despre o eventuală vizită a Papai în România, Klaus Iohannis a precizat: ”Pot să vă spun că ştiu, dar la acest nivel şi chiar în relaţia cu Vaticanul există nişte reguli şi nişte norme foarte clare. Atunci când vor fi lămurite absolut toate detaliile, atunci se va anunţa simultan şi de către Vatican, şi de către Administraţia prezidenţială, şi nu de alţi vizitatori sau audianţi întâmplător”.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la Antena3, că, în discuţia pe care au avut-o la Vatican, Papa Francisc i-a confirmat că va veni anul viitor în România. „Sfântul. Scaun nu face vreo referire la viitoarea vizită”

Ce a spus Francisc Doboş

Declaraţia lui Dragnea este ciudată pentru că  Nunţiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendía, a infirmă faptul că a fost stabilită vizita Papei Francisc în România.

E.S. Miguel Maury Buendía a transmis că, atunci când va fi stabilită vizita Papei Francisc, anunţul acesteia va fi făcut simultan de cele două părţi: Statul Vatican (Sfântul Scaun) şi Preşedinţia României, potrivit lui Francisc Doboş, purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Vizita Papei în România.

Nunțiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendía, m-a rugat să fac o precizare pentru presă, scria , la 11 mai, Francisc Doboş pe pagina sa de Facebook:

Când se va stabili vizita Papei Francisc în țara noastră, anunțul acesteia va fi făcut simultan de cele două părți: Statul Vatican (Sf. Scaun) și Președinția României.

Comunicatul de azi al Sf. Scaun nu face vreo referire la viitoarea vizită.

________________

COMUNICAT al Biroului de Presă al Vaticanului
Audienţa Primului Ministru al României, 11.05.2018
[B0340]

Astăzi Sfântul Părinte Francisc a primit-o în audienţă pe E.S. Dna Viorica Dăncilă, Primul Ministru al României, care ulterior s-a întâlnit cu Eminenţa Sa Card. Pietro Parolin, Secretar de Stat, însoţit de Excelenţa Sa Mons. Paul Richard Gallagher, Secretar pentru Relaţiile cu Statele.

În decursul discuţiilor cordiale s-au oprit asupra bunelor relaţii bilaterale dintre Sfântul Scaun şi România. Au fost subliniați pașii făcuți pentru favorizarea cooperării în domeniul educației și a fost exprimată speranța că aceasta se va putea consolida în curând prin intermediul unor oportune acorduri. Au fost notate și câteva teme de actualitate, printre care importanța concordiei în interiorul societății românești pentru căutarea binelui comun.

În fine, au fost evocate unele perspective pentru viitorul proiectului european, asta și în vederea președinției Consiliului Uniunii Europene pe care România o va asuma în primul semestru din 2019, atăta Doboş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri