Caută
Close this search box.

Întâlnire tensionată: Dăncilă merge la Cotroceni să discute cu Iohannis pe tema ambasadei din Israel

Premierul Viorica Dăncilă se va întâlni mâine, la ora 11, cu preşedintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, conform Administraţiei Prezidenţiale.

La sfârşitul săptămânii, preşedintele Iohannis a avut remarci extrem de critice la adresa Guvernului şi a premierului, căruia, recent, i-a cerut demisia în două rânduri.

Iohannis a chemta-o pe Dăncilă la consultări pentru clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă.

Stimată doamnă prim-ministru, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai, ora 11,00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării Ambasadei României din Statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită, se arată în invitaţia adresată premierului de către preşedintele Klaus Iohannis.

O altă temă care se va discuta e legată de faptul că România a blocat a declaraţie a UE de condamnare a relocării Ambasadei SUA din Israel. Iohannis spunea că n-a fost informat de această decizia.

Iohannis a precizat că la această întâlnire premierul Dăncilă poate fi însoţit de miniştrii de resort.

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, a vorbit cu președintele Iohannis și a spus că vine marți la Cotroceni, dacă șeful statului o sună în prealabil pe premierul Viorica Dăncilă.

Pe aceeași temă, a convocării lui Teodor Meleșcanu la Cotroceni, a vorbit și liderul PSD, Liviu Dragnea: „În ceea ce privește convocarea la ordin a ministrului de externe, este o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru după o discuție cu dl ministru Meleșcanu”, a spus președintele social-democrat. El a ţinut să precizeze că, la întâlnirea în trei de la Cotroceni de la instalarea Guvernului Dăncilă, s-a convenit ca preşedintele sau consilierii săi să nu cheme direct miniştrii la discuţii la Cotroceni.

Dragnea îl atacă pe Iohannis

„S-a convenit că preşedintele sau consilierii prezidenţiali sau şefii de cabinet ai consilierilor prezidenţiali nu convoacă şi nu cer miniştrilor să vină la întâlnire la Cotroceni, ci este o discuţie care are loc între preşedinte şi prim-ministru, preşedintele discută cu primul ministru, îi solicită sau îi spune că vrea să aibă o întâlnire cu unul sau mai mulţi miniştri şi amândoi convin să aibă loc această întâlnire. Acest lucru nu s-a respectat niciodată şi va decide doamna prim-ministru ce se întâmplă, pentru că preşedintele nu conduce Guvernul, chiar dacă asta îşi doreşte şi tot ce face Guvernul fără să-l întrebe – nici nu poţi să-l întrebi tot timpul, pentru că nu este foarte uşor de găsit – sau Parlamentul deranjează. Deci, va comunica doamna prim-ministru, va comunica ministrul de externe dacă va avea loc această întâlnire, asta nu e o problemă a PSD”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Digi24.

Dăncilă, limbaj de lemn

Întrebată, luni, și despre vizita la Vatican și anunțul premierului privind venirea Papei în România – un alt subiect pentru care Dăncilă a fost criticată de președinele Iohannis, pentru că nu s-a luta încă o decizie la nivel de şefi de stat, Viorica Dăncilă a precizat: „Vreau să lămuresc un lucru: vizita Sanctității Sale, Papa Francisc, nu este făcută nici pentru prim-ministru, nici pentru președintele României, este făcută pentru România și pentru români și eu vreau să se bucure de această vizită România și românii”.

Un răspuns

  1. cum era de asteptat, malai-mare, ingrozit de spectrul suspendarii, a lasat-o mai moale , iar acum a abandonat total, pentru ca nu face sens sa „inviti la discutii” un pm caruia i-ai cerut „imperios”, demisia.Insa si docila este pe un teren toxic, daca se duce, dovedeste ca este scolaritza de care tot voia sa se disocieze…Cel puti,n Romania nu duce lipsa de circ…
    Update: dancila Se duce la…___––____
    hop! deja a si acceptat! Asta inseamna cel putin un lucru, exprimat in doua feluri, anume ca nu este total adevarat proverbul cu , „calul batran si hamul”, se vede treaba ca ” si iapa batrana, poate fi pusa la ham”, sau(altfel) ca „oricat de salbatica este maimutzica, cand vede banana, devine cuminte”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri