Caută
Close this search box.

Un nou atac sinucigaș în Indonezia. În spatele noului atentat se află o altă familie

O familie de cinci persoane, inclusiv o fetiță de opt ani, se află în spatele atacului sinucigaș  de luni împotriva unui post de poliție din Surabaya, al doilea cel mai mare oraș din Indonezia. Autoritățile indoneziene au declarat că atacul de duminică și cel de azi au fost organizate de două familii diferite.

Această serie de atacuri a ridicat temeri privind influența crescândă a grupului jihadist Stat Islamic în Asia de Sud-Est, unde a susținut în ultima vreme o serie de atacuri.

Indonezia, țara musulmană cea mai populată din lume, a dus la extrem propriul „război împotriva terorismului“ în urma bombardamentelor din Bali din 2002 (202 morți, inclusiv mulți străini). Autoritățile au lansat apoi o ofensivă majoră împotriva extremiștilor islamici ceea ce a dus la slăbirea celor mai periculoase rețele. Dar Statul Islamic a reușit recent să mobilizeze din nou grupuri extremiste în Indonezia.

În ianuarie 2016, atacurile sinucigașe și atacurile armate din Jakarta au făcut victime patru civili. Cei patru atacatori au fost uciși în aceste atacuri revendicate de Statul Islamic, prima din această magnitudine din Indonezia din 2009.

Atacurile de duminică asupra a trei biserici din Surabaya au fost comise de șase membri ai aceleiași familii și s-au soldat cu 14 morți. Mama, tatăl, cele două fiice în vârstă de 9 și 12 și cei doi fii, de 16 și 18 ani, sunt membrii ai mișcării extremiste islamice indoneziene Jamaah Ansharut Daulah (JAD), care susține Statul Islamic, a declarat poliția. Tatăl, Dita Priyanto, a fost liderul unității locale a mișcării JAD. El a „instruit celula să acționeze”, a declarat luni reporterilor Tito Karnavian, șeful poliției naționale.

Luni a fost comis un alt atentat sinucigaș împotriva unui post de poliție de către o altă familie. În urma atacului au fost rănite 10 persoane și au mai fost patru victime, aceștia fiind atacatorii. Fetița familiei, în vârstă de 8 ani, a supraviețuit, a declarat Frans Barung Mangera, purtătorul de cuvânt al poliției pentru provincia Java de Est. „Au fost cinci persoane pe două motociclete, pe una dintre ele a fost și un copil mic, toți membri a unei familii”, a spus Karnavian.

Atacurile din Surabaya de duminică și luni par să fi fost declanșate de arestarea liderilor JAD. De asemenea, poliția indoneziană leagă aceste atacuri și de ciocnirile mortale provocate de militanții islamiști într-o închisoare de înaltă securitate în suburbiile din Jakarta de săptămâna trecută.

Aman Abdurrahman, liderul spiritual al JAD este în închisoare de ani de zile pentru atacuri teroriste, a fost eliberat în august, dar a fost ulterior reținut pentru presupusa implicare în atacurile din Jakarta din 2016.

Sursa: AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri