Caută
Close this search box.

Fundația Soros părăsește Ungaria. Aduce învinuiri lui Orban

george soros

Presiunea guvernului lui Viktor Orban a fost declarată cauza pentru retragerea fundației lui George Soros din Ungaria. Astfel, după mai bine de zeci de ani de prezență în Ungaria aceasta își mută operațiunile de la Budapesta la Berlin. În același timp,  a denunțat politicile „represive“ ale autorităților maghiare.

Fundația Open Society Foundation (OSF), care finanțează mai multe ONG-uri din Ungaria și din întreaga lume, și-a anunțat plecarea marți cu cuvinte foarte dure pentru ostilitatea crescândă cu care s-a confruntat de mai bine de un an în această țară. Oficialii ei spun că se confruntă cu „un mediu politic și juridic din ce în ce mai represiv în Ungaria” și consideră că este „imposibil de protejat securitatea operațiunilor și a personalului împotriva intervenției arbitrare a guvernului”.

În timp ce OSF are filiale în multe țări, inclusiv un birou mare din New York, transferul operațiunilor sale și o sută de angajați de la Budapesta la Berlin este foarte simbolic. George Soros, în vârstă de 87 de ani, s-a născut în Ungaria și tot aici și-a început activitatea filantropică în 1984 sub regimul comunist. Țările din fostul bloc sovietic au devenit, după tranziție, câmpul privilegiat de acțiune al OSF, care a investit miliarde de euro în favoarea reformelor economiei, sănătății, justiției și educației, promovării drepturilor minorităților și lupta împotriva corupției.

Primul ministru ungar, care a fost majoritar reales pentru un al treilea mandat consecutiv, și-a făcut din respingerea imigrației drept centrul campaniei sale electorale cu apelative șocante împotriva „invaziei migratoare”. Viktor Orban îl acuză pe George Soros că dorește să inunde Ungaria și Europa cu imigranți prin organizațiile pe care le finanțează și mai mult decât atât l-a transformat pe George Soros în „inamicul numărul unu” al Ungariei. Guvernul ungar „a injectat mai mult de 100 de milioane de euro din fonduri publice într-o campanie de ură „care vizează” răspândirea minciunilor despre fundație și partenerii săi ”, a declarat OSF. În vara anului 2017, fața finanțatorului, flancat de avertismente către populație, a fost tencuită pe întreg teritoriul Ungariei, iar „chestionarele” împotriva lui Soros au fost trimise tuturor locuitorilor. Guvernul lui Viktor Orban a arătat dorința de a continua ofensiva împotriva miliardarului. Astfel, este pe cale să se voteze în Parlament un nou pachet legislativ numit „stop Soros“, care prevede în special impozitarea ONG-urilor „care susțin imigrația“ și personalul lor este monitorizat de serviciile de informații.

Aceste noi constrângeri au contribuit la decizia OSF de a părăsi țara, a declarat purtătorul de cuvânt al fundației.

Sursa: AFP

Un răspuns

  1. Traim in UE. Imaginea guvernului ar creste simţitor dacă CEU sao o clonă a acestei universitati Soros de la Budapesta s-ar fixa în campusul Magurele-Laser cu biblioteca cu tot. Foarte utila justitiei din RO ar fi si dezvoltarea retelei de parajuristi. V. Google: parajurist Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri