Caută
Close this search box.

Tensiuni în Fâșia Gaza. 58 de victime rapotate de palestinieni

Ziua de luni, 14 mai, a fost raportată drept cea mai violentă de după conflictul din 2014 din Orientul Mijlociu. Astfel, autoritățile palestiniene au raportat 58 de victime după ce trupele israeliene au declanșat foc asupra protestatarilor palestinieni.

Violențele coincid cu cea de-a 70-a aniversare a ceea ce palestinienii numesc Nakba, o deplasare în masă a palestinienilor după crearea Israelului.

Armata israeliană a declarat că se pregătește pentru noi confruntări în zilele următoare. Dar grupările palestiniene au indicat că intenționează să frâneze protestele. Violența de luni a venit drept urmare a acțiunilor SUA care și-au inaugurat prima ambasadă în Ierusalim, o mișcare controversată, care a spart decenii de politică americană și palestiniană.

Palestinienii pretind că Ierusalimul de Est este capitala unui viitor stat palestinian și consideră că mișcarea SUA susține controlul israelian asupra întregului oraș – pe care Israel îl consideră drept capitală indivizibil.

Oficialii palestinieni au declarat că, împreună cu cei uciși, aproximativ 2.700 de persoane au fost rănite în violențele de luni, pe care le condamnă ca un masacru.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că armata sa acționează în cadrul unor acțiuni de autoapărare împotriva conducătorilor islamici din Gaza, Hamas, despre care a spus că doresc să distrugă Israelul. Dar biroul Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului a fost extrem de critic față de folosirea forței de către Israel. „Simplul fapt de a se apropia de un gard nu este un act letal, care pune viața în pericol, astfel încât să nu justifice împușcarea”, a declarat purtătorul de cuvânt Rupert Colville, marți, la Geneva.

Reacții

Acțiunile Israelului au fost condamnate sau criticate de Regatul Unit, Franța, Germania, Turcia, Liban și alte state. Israelul a fost apărat de aliatul său cheie, președintele american Donald Trump și secretarul de stat american Mike Pompeo. Însă, cei doi au ales să nu abordeze direct violența din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Raj Shah, a declarat: „Răspunderea pentru aceste victime este atribuită în mod direct pe Hamas … Hamas provoacă intenționat și cinic acest răspuns al Israelului”.

Kuwait a elaborat o declarație către Consiliului de Securitate al ONU care solicită o anchetă independentă privind violența. Însă, această inițiativă a fost blocată de SUA. Germania a spus că Israelul a avut dreptul să se apere, dar ar trebui să facă acest lucru în mod proporțional. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a condamnat violența din partea armatei israeliene. Rusia a spus că se uită îndeaproape, adăugând că numărul deceselor palestiniene „nu poate decât să provoace cea mai profundă preocupare”. Turcia a declarat că SUA împărtășește responsabilitatea cu Israelul pentru un „masacru înverșunat” și că își recheamă ambasadorii din ambele țări. Africa de Sud și-a rechemat, de asemenea, ambasadorul său din Israel, condamnând „maniera nediscriminatorie și gravă a celui mai recent atac israelian”.

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri