Caută
Close this search box.

Proiectul lui Rădulescu «Mitralieră», adoptat de deputați: Prescrierea faptelor aleşilor; liber la funcţii şi activităţi private

Un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, poreclit „Mitralieră”, a fost adoptat de Camera Deputaților. Dacă va trece şi de Senat, aleşii au, printre altele, liber la funcţii și activități în sectorul privat.

Proiectul, semnat de peste o sută de parlamentari PSD, prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.

De asemenea, inițiativa permite aleșilor locali să desfășoare activități în sectorul privat în domenii care nu au legătura cu atribuțiile de aleși locali.

Proiectul a primit 196 voturi „pentru”, 59 „împotrivă” și 4 abțineri.

Rădulescu a luat cuvântul după vot pentru a mulțumi celor care au susținut proiectul.

„Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate.”, se arată în priectul de lege, potrivit HotNews.

„Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil.”

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice, a explicat în plen că prin această modificare „s-a făcut egalitate” între aleșii locali și prefecți în ceea ce privește posibilitatea de a desfășura activități în sfera privată.

Alineatul (3) al art. 87 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar artistice. Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municiăiului București pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuțiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului București, potrivit legii.”

Proiectul a fost susținut de deputatul liberal Florin Roman în plen, însă liderul de grup Raluca Turcan a anunțat că liberalii au votat împotrivă.

Camera Deputaților este decizională, urmând ca proiectul să meargă la promulgare la președinte.

De menționat că la Camera Deputaților există un alt proiect legislativ, de modificare a Legii ANI, unde s-a votat de asemenea că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani.

Proiectul așteaptă un vot în plen, apoi va merge la Senat, care este for decizional.

Deputatul Mitralieră

Cătălin Rădulescu a devenit „celebru” după ce a declarat că a păstrat acasă o mitralieră AKM de la Revoluție și că este pregătit să o folosească din nou și a cerut ca tunurile cu apă să fie folosite împotriva manifestanților din Piața Victoriei.

Retractările sale ulterioar au avut darul de a adânci scandalul, după ce deputatul a afirmat că a vrut să ”facă mișto” de jurnaliștii care i-au luat interviul dar că ar avea o armă de vânătoare, cumpărată în 1999.

În 2016, deputatul Rădulescu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri