Caută
Close this search box.

CIA urmează să aibă prima femeie director

Numirea Ginei Haspel în funcția de șef al CIA, în ciuda rolului său controversat în cadrul programelor de tortură, a trecut miercuri cursul decisiv al unui comitet al Senatului SUA, înainte de votul final al întregii Camere Superioare a Congresului.

În vârstă de 61 de ani, Gina Haspel este în prezent directorul adjunct al agenției Langley din Virginia, unde a lucrat timp de 33 de ani în operațiuni sub acoperire. Ea ar deveni prima femeie care va conduce CIA.

În același timp, prin activitatea sa, Gina Haspel, a creat și o serie de polemici, mai ales în 2002 cand a condus o închisoare secretă a CIA în Thailanda. În acea unitate, deținuții suspectați de apartenența la al-Qaeda au fost frecvent torturați. Ei au fost supuși unor înecări continui imorale („waterboarding”), o tehnică ilegală conform codului militar, dar care a fost printre tehnicile autorizate de președintele George W. Bush după atacurile din 11 septembrie. Ulterior, au fost interzise definitiv de succesorul său, Barack Obama.

Întregul Senat, în care republicanii dețin o majoritate foarte restrânsă (51-49), trebuie să decidă acum. Votul este așteptat până la sfârșitul lunii.

„Gina Haspel este chiar mai aproape de a ne conduce pe cei curajoși din CIA, este incredibil de calificată și Senatul ar trebui să o confirme imediat”, a declarat miercuri președintele SUA, Donald Trump. Pentru aceasta, Gina Haspel poate conta pe vocile a patru democrați. Din senatorii republicani, doar doi și-au exprimat opoziția: independentul Rand Paul și foarte respectatul John McCain, erou al războiului din Vietnam, unde a fost torturat în captivitate. Dar acesta, în prezent suferă de cancer la creier, s-a retras în Arizona și nu ar trebui să participe la vot.

Gina Haspel îl va succeda pe Mike Pompeo, numit secretar de stat. Ea spune că știe agenția „la vârful degetelor” după ce a fost în străinătate – Africa, Europa, Asia – și a fost director adjunct al operațiunilor clandestine globale.

Sursa: AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri