Caută
Close this search box.

Donald Trump: În Coreea de Nord nu se aplică modelul Libia

donald trump

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a respins joi afirmaţiile consilierului său pentru securitate, John Bolton. Acesta vorbise despre posibilitatea aplicării în Coreea de Nord a modelului din Libia, informează Reuters şi Yonhap, via Agerpres.

Donald Trump atenuează ce a spus anterior Bolton

O declaraţie de miercuri a lui Bolton a provocat o reacţie dură din partea regimului de la Phenian. Acesta a ameninţat că este posibil să anuleze întâlnirea dintre liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele Trump. Aceasta e programată luna viitoare.

Summit-ul Coreea de Nord – SUA în pericol. Kim Jong-un amenință că ar putea anula întâlnirea cu Donald Trump

Modelul Libiei, menţionat de consilierul naţional pentru securitatea SUA, ar însemna renunţarea la arsenalul nuclear al Coreei de Nord fără nici o garanţie din partea Statelor Unite. Preşedintele libian Moammar Gaddafi a renunţat la intenţiile de înarmare nucleară în 2003, iar în 2011 a fost răsturnat de la putere şi ucis de rebeli.

Explicaţiile lui Donald Trump

„Nu i-am spus niciodată lui Gaddafi ‘o să-ţi oferim protecţie, o să-ţi dăm forţă militară, o să-ţi dăm toate lucrurile astea”, a explicat Trump presei înaintea unei reuniuni a cabinetului de la Washington, la care a participat joi şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Modelul Libiei a fost un model foarte diferit. Am decimat acea ţară”, a arătat preşedintele. Kim Jong Un „va beneficia de protecţie”, a insistat Trump. Dacă ar accepta dezarmarea, liderul nord-coreean „ar fi acolo, şi-ar conduce ţara, ţara sa ar fi foarte bogată”, a asigurat preşedintele american.

El s-a declarat „dispus să facă foarte mult” pentru a risipi temerile Coreei de Nord. El a insistat însă că acestei ţări nu i se poate permite să deţină arme nucleare.

Despre întâlnirea cu Kim, Trump a spus că „dacă va fi, va fi, dacă nu, vom merge ai departe”. El a precizat că între partea americană şi cea nord-coreeană se discută în continuare „despre ore şi toate celelalte, ca şi cu nimic nu s-ar fi întâmplat”, chiar şi după remarcile lui Bolton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri