Caută
Close this search box.

SUA și China, acord comercial fără precedent

Delegații economice ale Washingtonului şi Beijingului au convenit sâmbătă să reducă „în mod semnificativ” deficitul comercial al Statelor Unite, au anunţat cele două părţi, într-o declaraţie comună citată de AFP.

„A existat un consens privind luarea de măsuri pentru reducerea în mod semnificativ a deficitului Statelor Unite în schimbul de mărfuri cu China”, relevă ambele părţi, care au avut discuţii pe parcursul întregii săptămâni anterioare la Washington.

Casa Albă solicită o reducere de 200 de miliarde de dolari a deficitului american în relaţia comercială cu gigantul asiatic, dintr-un total înregistrat În 2017 de 375 de miliarde USD cu Beijingul.

„Pentru a răspunde cererii crescânde de consum din China şi necesităţii unei dezvoltări economice de înaltă calitate, China va spori considerabil achiziţiile de bunuri şi servicii din Statele Unite. Aceasta va susţine creşterea şi ocuparea forţei de muncă din SUA”, adaugă textul difuzat de Casa Albă.

Negociatorii americani şi chinezi au convenit și asupra concretizării „unei creşteri importante” a exporturilor americane în sectorul agricol şi în cel al energiei.

„Statele Unite vor trimite o echipă în China pentru a lucra la detaliile” unui acord final, se arată în comunicat, sugerând că delegaţia chineză, sosită la începutul săptămânii, a părăsit deja Washingtonul.

Cele două state, foarte legate pe plan comercial şi financiar, au început în urmă cu câteva săptămâni negocieri delicate pentru a găsi o rezolvare pentru conflictul lor comercial. Asta în urma mai multor luni de tensiune, măsuri şi ameninţări cu represalii de ambele părţi, aminteşte AFP.

O delegaţie condusă de secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, s-a deplasat la Beijing acum două săptămâni. Mai apoi, o delegaţie chineză, condusă de vicepremierul Liu He, considerat a fi un apropiat al preşedintelui chinez, a continuat în această săptămână negocierile, derulate chiar la Washington. (foto cnn.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri