Caută
Close this search box.

Acordul nuclear iranian: SUA promite „cele mai puternice sancțiuni din istorie”

SUA revine asupra acordului nuclear cu Iranul. Astfel, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că SUA va impune Iranului „cele mai puternice sancțiuni din istorie”, informează BBC.

Într-un discurs de la Washington, diplomatul american a declarat că Iranul va „lupta pentru menținerea economiei în viață” după ce sancțiunile vor intra în vigoare. El a mai adăugat că vor funcționa o serie de mecanisme „pentru a descuraja orice agresiune iraniană”.

Mike Pompeo a înaintat 12 condiții de care Washington-ul are nevoie pentru orice „nouă înțelegere” cu Teheranul, inclusiv retragerea tuturor forțelor sale din Siria și încheierea sprijinului pentru rebelii din Yemen. Alte condiții includ: acordarea către Agenția Internațională pentru Energie Atomică a întregului program militar nuclear iranian și renunțarea la această activitate pentru totdeauna, terminarea „comportamentului amenințător” față de vecinii săi, inclusiv „amenințările de distrugere a Israelului și arderea rachetelor în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite”, eliberarea tuturor cetățenilor americani, precum și a partenerilor și aliaților Statelor Unite „reținuți sub acuzații false sau dispărute în Iran”.

Potrivit lui Pompeo, scutirea de sancțiuni ar putea veni numai atunci când Washington-ul va vedea vreo schimbare reală a politicii Iranului. „Vom aplica o presiune financiară fără precedent asupra regimului iranian”, a spus el. „Liderii din Teheran nu vor avea nici o îndoială cu privire la seriozitatea noastră”.

În urma deciziei președintelui Trump, în urmă cu două săptămâni, de retragere a SUA din Acordul nuclear au urmat o serie de declarații ale aliaților Statelor Unite. Israelul a lăudat decizia administrației Trump, însă decizia de retragere din acest pact a fost criticată de colegii semnatari, inclusiv Franța, Germania, Marea Britanie și Rusia. Toți semnatarii menționați s-au angajat să-și onoreze angajamentele în cadrul acordului.

La rândul său, Iranul insistă că programul său nuclear este în întregime pașnic, iar respectarea acordului a fost verificată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri