Caută
Close this search box.

Denuclearizare: Coreea de Sud salută decizia Phenianului de a lăsa reporterii să viziteze situl nuclear

Coreea de Nord a acceptat o listă de reporteri din Coreea de Sud pentru a vizita situl lor de testare nucleară după un război de lungă durată cu Seul-ul, a declarat miercuri ministrul unificării din Coreea de Sud, informează Reuters.

Coreea de Nord a invitat o serie de reprezentanți ai mass-mediei internaționale să asiste la dezmembrarea sitului de testare Punggye-ri pentru a-și susține promisiunea de a întrerupe testele nucleare. Cu toate acestea, a refuzat să ia reporteri din Coreea de Sud după ce a declanșat discuții inter-coreene planificate în semn de protest împotriva exercițiilor aviatice SUA – Coreea de Sud.

Invitația de a asista la dezmembrarea sitului Punggye-ri a fost văzută ca un indiciu că oferta neașteptată a Coreei de Nord de a-și încheia testele nucleare a avut loc în ciuda incertitudinii diplomatice reînnoite. Reporteri de la posturile de știri din alte țări au sosit marți în orașul portuar nord-coreean Wonsan, unde așteaptă să fie îndrumați la locul de testare al evenimentului, stabilit între miercuri și vineri, 23-25 mai. Cu toate acestea, jurnaliștii sud-coreeni s-au întors acasă peste noapte după ce nu au obținut o viză pentru Phenian.

Ministrul unificării a salutat decizia Phenianului de a accepta miercuri cei opt reporteri sud-coreeni, declarând că vor zbura direct la Wonsan la amiază dintr-o bază aeriană de la sud de Seul, folosind un avion de transport guvernamental. „Sperăm pentru o realizare timpurie a denuclearizării complete a peninsulei coreene prin dialogul Coreea de Nord-SUA. Summit-ul și dialogul de la diferite nivele, începând cu eliminarea sitului de testare nuclear”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului unificării, Baik Tae-hyun.

Phenianul își îndeplinește promisiunile sale legate de denuclearizare prin distrugerea acestui sit de testare nucleară. Aceste acțiuni par să fie pași siguri spre summit-ul din 12 iunie în ciuda afirmațiilor de ieri a lui Donald Trump de la Casa Albă prin care își declara suspiciunile privind întârzierea acestui eveniment istoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri