Caută
Close this search box.

Palestina aderă la Convenția privind interzicerea armelor chimice

Palestina s-a alăturat Convenției privind interzicerea armelor chimice, a anunțat miercuri Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), cu sediul la Haga.

„Palestina și-a depus candidatura de aderare la Convenția privind armele chimice”, s-a emis într-o declarație OPCW, devenind „cel de-al 193-lea stat semnatar”, a declarat un purtător de cuvânt al organizației, relatează AFP.

Autoritatea Palestiniană, care militează pentru crearea unui stat, caută recunoașterea de la instituțiile internaționale. Israelul se opune în mod sistematic acestor încercări și urmărește o intensă campanie diplomatică în acest scop. Palestinienii au avut statutul de stat de observator, fără a avea statutul de stat membru, în cadrul ONU din 2012 și s-au alăturat deja la mai mult de 50 de organizații și acorduri internaționale, potrivit Ministerului de Externe palestinian. Printre acestea, Curtea Penală Internațională (ICC) și UNESCO. De asemenea, în septembrie anul trecut, palestinienii au primit calitatea de membru deplin al Interpol, organizația internațională de cooperare polițienească.

Convenția privind interzicerea armelor chimice este în vigoare în 192 de țări și peste 96% din stocurile de arme chimice declarate ale lumii au fost distruse sub supravegherea OPCW.

„Aderarea Palestinei la Convenție va intra în vigoare la 16 iunie”, a declarat în continuare OPCW. Anunțul de aderare urmează vizitei ministrului palestinian de Externe, Riyad al-Maliki, la Curtea Penală Internațională cu sediul la Haga pentru a solicita o investigație privind presupusele crime de război israeliene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri