Caută
Close this search box.

Denuclearizare: Tunelurile de testări nucleare ale Coreei de Nord de la Punggye-ri au fost „distruse”

Încă un pas spre denuclearizarea totală a peninsulei Coreea. Coreea de Nord pare să fi aruncat în aer propriile tuneluri de testări nucleare, într-o mișcare de reducere a tensiunilor regionale, informează BBC.

Jurnaliștii străini prezenți la stația de testare nucleară Punggye-ri, din nord-estul Coreei de Nord, au declarat că au fost martorii unei explozii uriașe.

Phenianul s-a oferit să elimine situl de tastări nucleare la începutul acestui an, ca parte a unei apropieri diplomatice cu Coreea de Sud și SUA. Dar oamenii de știință susțin teoria conform căreia tunelurile s-ar fi prăbușit parțial după ultimul test din septembrie 2017, făcându-le inutilizabile. Inspectorii independenți nu au avut voie să participe la dezmembrarea sitului Punggye-ri în regiunea muntoasă a țării.

Evenimentele de joi

Trei tuneluri s-au prăbușit într-o serie de explozii în fața a aproximativ 20 de jurnaliști internaționali selectați. Două explozii au fost făcute dimineața și patru după-amiaza.

Tom Cheshire, de la „Sky News” a fost printre jurnaliștii prezenți. El a spus că ușile la tuneluri au fost „aranjate teatral” cu „fire peste tot”. „Am urcat în munți și am văzut detonarea de la aproximativ 500 de metri distanță ”, a spus el pentru „Sky News”.

Detalii despre situl Punggye-ri

Coreea de Nord a efectuat șase teste nucleare începând cu anul 2006 într-un sistem de tuneluri săpate sub Muntele Mantap. Se crede că a fost principala instalație nucleară a Nordului și până acum singurul loc activ de testare nucleară din lume. Dispozitivele de testare sunt îngropate adânc la capătul tunelurilor, care se termină într-un cârlig. Tunelul este reumplut pentru a preveni scurgerile radioactive și apoi dispozitivul este detonat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri