Caută
Close this search box.

Întâlnire Emmanuel Macron – Vladimir Putin la Sankt-Petersburg. Cei doi lideri vor discuta despre Iran, Siria și Ucraina

La un an de la prima lor întâlnire tête-à-tête la Versailles, președintele rus, Vladimir Putin și cel francez, Emmanuel Macron, se vor întâlni, joi  la Sankt-Petersburg, într-un mediu de confruntare Est-Vest, care sa deteriorat în ultima perioadă, pentru a discuta Acordul nuclear iranian, Siria și Ucraina, informează AFP.

Programată pentru două zile, prima vizită a lui Emmanuel Macron în Rusia vine cu ocazia Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, principala întâlnire a comunității rusești de afaceri, unde se așteaptă și premierul japonez Shinzo Abe.

Întâlnirea lor, programată pentru după-amiaza zilei de astăzi la somptuosul palat Constantin din Golful Finlandei, ar trebui să permită celor doi lideri să se ocupe de toate problemele în profunzime.

Emmanuel Macron are intenția „de a avea un dialog substanțial (…) pentru a ajunge la puncte comune de acord”, a adăugat președinția franceză, subliniind că președintele este „conștient de dificultatea pe care o reprezintă aceasta”. Subiectele nu lipsesc. După ani de tensiuni peste criza ucraineană și conflictul sirian în martie otrăvirea unui fost spion rus din Anglia a determinat un val de expulzări ample ale diplomaților între Rusia și Occident, inclusiv Franța. Confruntați cu toate aceste subiecte sensibile, un punct focal apărut o dată cu retragerea din Acordul nuclear iranian a Statele Unite. Această retragere este amplificată și însoțită de amenințările americane privind o serie de sancțiuni în cazul în care Teheranul nu se supune unei liste de cerințe stricte în vederea unui nou acord.

Moscova și europenii par să fie pe aceeași linie, cele două țări, Franța și Rusia, doresc să păstreze Acordul iranian. În continuare, în public, pe această temă, Vladimir Putin a purtat multe discuții pe această temă în ultimele zile, primind vineri pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Relațiile Moscova – Paris rămân „otrăvite” de conflictul sirian, care a lăsat peste 350.000 de morți de la începutul războiului din 2011.

Un răspuns

  1. Domnul Macron va incepe vizita cu ideile lui (putin cam singuratice si veleitariste) si le va termina, la fel ca si doamna Merkel, cu ideile papusarului sau macar cu constrangerile impuse de acesta.
    In afara de o palida si lipsita de alternativa contributie la acordul cu Iran, de genul (vom incerca) al lui Macron sau (mai mult de atat nu putem) al lui Merkel, chiar nu cred ca ceva mai constructiv de atat ar putea fi oferit de acestia.
    Amandoi sunt in corzi, Merkel cu un mandat compromis inca inaite de alegeri si un guvern la 5 luni (cu sacrificii jignitoare) iar Macron contestat (de unele segmente in mod grav), chiar acum cand el, cu toata candoarea ochilor incearca sa execute o miscare care sa readuca Franta acolo unde a fost in Europa inca din Evul mediu timpuriu.
    Sa reuseasca impreuna (singuri nu pot) o constructie impreuna cu o May frustrata dinainte si speriata de umbra „femeii de fier mort” care sa-l determine pe „cel mai bun presedinte american al Israelului” sa diminueze cumva separarea fatala exprimata prin raptul „America first”?
    Ma indoiesc, toate sunt pe un trend actual agresiv si simplificator asa cum acum mai de bine de 7 decenii, acel si numai acel „Deuchland Uber Alles” incearca sa ramana mai actual decat acel prezent si incercand sa jutifice cel mai justificat viitor.
    In afara de Iran mai este si Siria, unde francezii au facut un „pact al rusinii” cu anglo-americanii si unde Germania a spus „Niet”, intr-un atac „suprem jignitor” pentru initiatori, in care cardasia istorica s-a dovedit aproape anulata de un stat mic, dotat cu arme arhaice.
    Si mai este si ambasada de la Ierusalim. Aici, voba lui Badita, „suntem in noapte mintii”. Nimic nu se leaga, totul se ascunde, preamarirea si mistificarea inlocuiesc dictatura si democratia, oamenii acestui pamant mor secerati de arme israeliene dar se aude (ca si in Yemen) doar ce doresc granzii presei actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri