Caută
Close this search box.

Misionar american eliberat de Venezuela. O încercare de a diminua sancțiunile?

Misionarul american Josh Holt, deținut de Venezuela fără judecată în urma acuzațiilor de organizarea a grupurilor armate din 2016, s-a întors acasă împreună cu soția sa, după ce guvernul de la Caracas i-a eliberat în mod neașteptat, informează BBC.

Ei au fost primiți la Casa Albă de către președintele Donald Trump, care i-a spus lui Holt că a fost „incredibil de curajos”.

Eliberarea misionarului mormon din Utah a avut loc în ciuda intensificării tensiunilor dintre SUA și Venezuela, care, în ultima săptămână, au dus la expulzarea diplomaților, refuzul Washington-ului de a recunoaște realegerea președintelui venezuelean Nicolas Maduro, în 20 mai, și impunerea noi sancțiuni.

Holt, care a fost arestat în iunie 2016 în timp ce se afla în țară pentru nunta cu soția sa nativă din Venezuela, a declarat că a fost „copleșit” să se întoarcă acasă după doi ani foarte dificili. „Sunt atât de recunoscător pentru ceea ce ați făcut, și pentru că vă gândiți la mine și că vă îngrijiți de mine, doar o persoană normală”. Cuplul a fost însoțit acasă de președintele comitetului pentru relații externe al senatorului american, Bob Corker.

Senatorul din Utah, Orrin Hatch, a declarat că eliberarea lui Holt a fost consecința a doi ani de lobby intens, activitatea cu două administrații prezidențiale, numeroase contacte diplomatice din întreaga lume și chiar Maduro. Într-o declarație, rudele lui Holt au mulțumit „tuturor celor care au participat la acest miracol”. O sursă familiarizată cu problema, care a cerut să rămână anonimă, a declarat că nu a existat nici un înțelegere sau acord pentru a ușura sancțiunile SUA privind Venezuela legate de eliberarea lui Holt și că Trump nu a fost implicat în negocierile finale.

Sancțiunile vor fi puse în aplicare

„Sunt foarte bucuros că Josh Holt se întoarce acasă cu familia – acolo unde a aparținut dintotdeauna”, a scris vicepreședintele american Mike Pence pe Twitter. „Sancțiunile continuă până la revenirea democrației în Venezuela”. Părerea lui Pence este împărtășită de secretarul de stat, Mike Pompeo, care a declarat că politica SUA rămâne neschimbată. „Statele Unite sunt ferme în sprijinul poporului venezuelean și eforturile lor de a reveni la democrație”, a spus Pompeo într-o declarație.

La o conferință de presă susținută sâmbătă la Caracas, ministrul venezuelean al Comunicațiilor, Jorge Rodriguez, a declarat că Holt și soția lui au fost eliberați ca parte a eforturilor guvernului lui Maduro de a menține „relații diplomatice respectuoase” cu Washington-ul. „Acest tip de gest … ne permite să consolidăm ceea ce a fost întotdeauna punctul nostru de vedere: dialog, acord, respect pentru independența noastră, respect pentru suveranitatea noastră”, a spus Rodriguez. Holt și soția lui au fost acuzați de spionaj, violență și activități de răspândire împotriva ordinii constituționale a Venezuelei, a spus el.

Holt a fost ținut fără proces la sediul agenției de informații Sebin, un complex din Caracas cunoscut sub numele de Helicoide. Familia lui spune că Holt a fost încadrat în acuzațiile organizare a grupurilor armate, iar Statele Unite au acuzat guvernul din Caracas că îl folosea ca pe un cip de negocieri în discuțiile privind sancțiunile.

Statele Unite acuză guvernul lui Maduro că a înăbușit democrația, reprimând opoziția încurajând și corupția masivă. Maduro declară că Washington-ul intenționează să-l răstoarne și să profite de rezervele mari de petrol ale membrului OPEC. El acuză un „război economic” promovat din SUA pentru problemele fiscale ale Venezuelei, inclusiv hiperinflația și lipsa de hrană și medicamente care au declanșat emigrarea în masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri