Caută
Close this search box.

Toader acuză Opoziție pentru decizia CE de declanşarea a procedurii de infringement împotriva României

Tudorel Toader, ministrul Justiției, afirmă că Opoziție ar fi vinovată pentru decizia Comisiei Europene de a declanșa procedura de infrigement împotriva României.

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pe Directiva UE privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Această directivă trebuia implementată până în luna aprilie 2018.

Toader afirmă că Ministerul Justiţiei a finalizat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie în luna iulie 2017 şi l-a trimis la Guvern, după care proiectul a fost aprobat de Executiv şi trimis Senatului, iar apoi a fost trimis Camerei Deputaţilor.

Ministrul Justişiei acuză Opozţia pentru că a blocat dezbaterea și a atacat legea la CCR, dar nu spune nimic despre faptul că Opozţia a spus că Directiva a fost folosită de coaliția de guvernare drept pretext pentru a face ample modificări ale codurilor penale.

Simple precizări,
referitoare la ne/transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție!

În iulie 2017, Ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Guvern, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

În ședința din 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Senat.
În 4 decembrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Senatul României, apoi a fost transmis la Camera Deputaților.

Camera deputaților a stabilit ca dezbaterea să se facă în procedură de urgență, printr-o comisie specială.

Dezbaterile au fost blocate iar opoziția a contestat respectiva comisie la CCR!, susţine Toader.

Pentru evitarea sancțiunilor, este necesar ca prevederile Directivei să fie transpuse în legislația națională până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție.

Toader nu face nicio referire la varianta emiterii unei ordonanțe de urgență pe această temă.

Comisia Europeană a informat, joi, 11 state membre, printre care și România, că în aprilie 2018 a expirat termenul până la care aceste țări ar fi trebuit să transpună în legislațiile lor naționale o directivă europeană care obligă autoritățile să protejeze prezumția de nevinovăție a justițiabililor.

În cazul Românei, Comisia Europeană nu a solicitat în niciun fel reforma generală a codurilor penale, au declarat, pentru HotNews surse europene.

Modificările solicitate de CE pentru transpunerea directivei au fost deja transmise la Parlament de către Ministerul Justiției, încă de la finalul anului trecut, însă nu au fost adoptate până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri