Caută
Close this search box.

Criza din Italia: declanșarea procedurii de „impeachment” împotriva președintelui Sergio Mattarella

Italia este împotmolită în turbulențe politice președintele se confruntă cu riscul declanșării procedurii de „impeachment” după ce a optat pentru dreptul de a alege ministrul de finanțe, anunță BBC.

Președintele Sergio Mattarella și-a folosit dreptul de veto și a declarat că nu poate numi euroscepticul Paolo Savona în postul de minitru al finanțelor invocând preocupările investitorilor. Decizia a încheiat oferta a celor două partide populiste din Italia de a forma o coaliție.

Mattarella ar putea numi acum un nou prim-ministru ca măsură provizorie în timpul alegerilor anticipate, probabilitatea desfășurării cărora este din ce în ce mai mare.

El l-a convocat pe Carlo Cottarelli, fost director executiv al Fondului Monetar Internațional, care ar putea forma o administrație interimară.

Italia, cea de-a patra cea mai mare economie a zonei euro, a fost lipsită de guvern de la alegerile din martie, deoarece nici un grup politic nu poate forma majoritatea. Partidul Cinci Stele (sau Mișcarea Cinci Stele) încercase să formeze un guvern cu un alt partid populist, Liga dreaptă.

„Impeachment” sau nu

De cealaltă parte, în ciuda zvonurilor de „impeachment”, liderul Ligii Italia refuză să vorbească despre demiterea președintelui, relatează Reuters. Liderul acestei grupări de extremă dreaptă, Matteo Salvini, a respins luni discuția despre un eventual impeachment președintelui țării și a spus că dorește să modifice legea electorală cu Mișcarea Cinci Stele.

Președintele Sergio Mattarella a respins duminică decizia euroceptică a celor două formațiuni anti-constituționale, pentru ministrul economiei, distrugând încercarea lor de a forma un guvern de coaliție, determinând Partidul Cinci Stele să solicite demiterea șefului statului.

În plină criză politică Matteo Salvini cere ca italienii să fie mai moderați: „Unele lucruri nu pot fi făcute în spasmele furiei … Nu vreau să vorbesc despre impeachment”, a spus Salvini vorbind într-un interviu radio cu Radio Capital. „Liga și Partidul Cinci Stele au o majoritate parlamentară. Vom vedea dacă putem începe o discuție cu privire la legea electorală din Parlament”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri