Caută
Close this search box.

Polonia doreşte în ţară o prezenţă militară americană continuă

polonia

Polonia a propus Statelor Unite să aibă o prezenţa militară permanentă pe teritoriul său, potrivit unei surse guvernamentale de la Varşovia, relatează Reuters, conform România liberă. Acest proiect îngrijorează Rusia, care vede în expansiunea NATO către frontierele sale un factor de destabilizare a întregii Europe.

Polonia. Mii de manifestanţi au participat la un marş pentru libertate

Guvernul de Varşovia ar putea să deblocheze până la două miliarde de dolari în vederea obţinerii acestei prezenţe militare americane pe teritoriul polonez, potrivit unei propuneri a Ministerului Apărării, scrie presa poloneză.

Polonia îngrijorează Rusia

O sursă guvernamentală poloneză a confirmat pentru Reuters existenţa unei asemenea propuneri. Contactat în legătură cu acest lucru, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că orice ţară suverană are dreptul să ia asemenea decizii, dar că acest lucru riscă să dăuneze securităţii Europei.

”Atunci când observăm expansiunea progresivă a structurilor militare ale NATO către frontiera noastră (…), este clar că acesta nu este un mijloc de consolidare a stabilităţii şi securităţii pe continent”, a declarat el.

”Din contră, aceste iniţiative expansioniste conduc Rusia să ia contramăsuri în vederea menţinerii unui echilibru”, a subliniat pPeskov. Polonia a aderat la NATO în 1999, odată cu Ungaria şi Cehia.

Cinci ani mai târziu, Bulgaria, cele trei ţări baltice – Estonia, Litiania şi Letonia -, România, Slovacia şi Slovenia, toate din fostul bloc comunist, au aderat la rândul lor la Alianţa Nord-Atlantică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri