Caută
Close this search box.

CCR, de partea lui Toader: Kovesi poate fi la un pas de revocare; Iohannis aşteaptă motivarea

Curtea Constituţională (CCR) a stabilit că ar există un conflict de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern, mai precis Ministerul Justiţiei, condus de Tudorel Toader, legat de revocarea şefei DNA.

CCR cere ca președintele României să emită decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

După ce Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, la cerearea lui Tudorel Toader, ministrului Justiţiei, CCR s-a situat de parte Guvernului în acestă speţă.

Teoretic, Iohannis ar putea fi obligat să o demită pe şefa DNA.

Motivarea deciziei, care va fi publicată în următoarele zile, va lămuri dacă Iohannis va fi obligat să o demită pe Kovesi.

Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit revocată de președinte”, a spus Valer Dorneanu, președintele CCR, conform Digi24.

Indiferent ce va decide Curtea voi aștepta decizia, voi aștepta motivația, voi citi și voi acționa în consecință„, a răspuns președintele României, aflat la deschiderea Salonului de Carte Bookfest.

Opinie separată

Votul judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul deciziei privind refuzul revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost de 6 la 3, potrivit unor surse judiciare, ciate de Agepres.

Au făcut opinie separată judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea.

Comunicatul CCR

UPDATE:…Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.

2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituţionale, se arată în comunicatul CCR.

Stelian Ion, USR, citat de Adevărul: “Nu există nicio modalitate de constrângere directă a preşedintelui să se supună acestei decizii. În mod normal, într-un stat aşezat, aceste decizii trebuie şi sunt respectate, acum depinde să vedem cum vede preşedintele şi cât de gravă i se pare decizia CCR. Este exclusiv mingea în terenul domniei sale”.

Tudorel Toader, după decizia CCR: Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional, a scris Tudorel Toader pe Facebook, la scurt timp de la anunţul privind decizia CCR.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să dea curs cererii de revocare a procurorului-şef al DNA şi se bucură că această decizie „limpezeşte unele din lucrurile care în trecut au creat confuzie şi controverse„.

Eugen Nicolicea, deputat PSD, citat de Adevărul: Sunt clarificate atirbuţiile preşedintelui. Trebuie să aşteptăm şi motivarea. Acolo se va găsi şi modalitatea de soluţionare a conflictului. Ar putea să fie mai multe variante: una ar fi ca domnul preşedinte ar trebui să motiveze refuzul. Curtea va spune care e calea de urmat. Există şi posibilitatea ca preşedintele să fie motivat să o revoce pe şefa DNA. Un alt exemplu ar putea fi reluarea procedurii.

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a declarat surprins de decizia CCR, potrivit căreia a existat un conflict între puteri în ceea ce privește procedura de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Nu știm ce rol mai are CSM”

„Mărturisesc că personal sunt surprins de decizia CCR. Nu m-am așteptat. După părerea mea, ministrul Justiției are un rol la numire, nu la revocare. Practic, în acest moment nu știm ce rol mai are CSM, președintele statului. Sper din suflet ca decizia CCR să detalieze aceste aspecte”, a spus Danileț, conform Digi24.

Practic, spune Danileț, prin această decizie se regândește statutul procurorilor înb România.

Procurorii sunt aduși din ce în ce mai mult în zona deciziei executive, ceea ce nu e în conformitate cu normele internaționale”, a spus judecătorul.

„Sunt 3 motive în lege pentru a revoca un procuror, unul dintre ele este prostul management, dar ministrul Justiției nu are pârghii aici și trebuie să apeleze la CSM, care a spus că nu trebuie revocată Laura Codruța Kovesi. Practic, CSM nu mai are niciun rost, totul rămâne la latitudinea ministrului Justiției, prin această decizie practic se regândește statutul procurorului în România”, a adăugat Danileț.

„Conducerea Ministerului Public a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale a României privind existența unui conflict constituțional între Guvern și Președintele României și așteaptă motivarea acesteia„, precizează PÎCCJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri