Caută
Close this search box.

Compromis în Fâșia Gaza: Hamas pregătit să înceteze focul dacă și Israelul face la fel

Mișcarea dominantă islamistă a Hamas din Gaza a declarat miercuri că grupările armate palestiniene din Gaza au convenit asupra încetării focului atâta timp cât Israelul încetează focul, după cea mai intensă izbucnire a luptelor de după războiul din 2014, informează Reuters.

În urma a zeci de lansări de rachete și mortar Israelului de-a lungul zilei de marți și peste noapte și a loviturilor israeliene și aeriene în Gaza, nu au existat rapoarte de violență mai mult de două ore după anunțarea armistițiului Hamas.

Ministrul israelian de informații Israel Katz a evitat miercuri întrebările dacă Israelul a fost de acord cu încetarea focului, dar a declarat că nu este interesat de o escaladare a războiului. „Totul depinde de Hamas. Dacă continuă să atace, nu știu care va fi cu soarta ei”, a spus Katz la Israel Radio.

Autoritățile din sudul Israelului, unde sirenele de avertizare împotriva rachetelor au sunat frecvent de la începutul marșului de dimineață, au declarat că școlile se vor deschide ca de obicei.

Aripile armate ale Hamasului și ale Jihadului islamic au revendicat răspunderea pentru ardere, spunând că a fost ca răspuns la uciderea a zeci de palestinieni de către Israel de la 30 martie, majoritatea în protestele de frontieră din Gaza.  „După ce rezistența a reușit să se confrunte cu agresiunea (israeliană) … a existat multă mediere în ultimele ore”, a declarat șeful adjunct al Hamasului din Gaza, Khalil al-Hayya, referindu-se la eforturile egiptene de a pune capăt luptă. „S-a ajuns la un acord pentru a reveni la înțelegerile privind încetarea focului stabilite încă în 2014 în Fâșia Gaza. Fracțiunile de rezistență vor respecta aceasta, atâta timp cat Ocupația face același lucru”, a spus el într-o declarație.

Situația în Fâșia Gaza

Până marți, avioanele israeliene au lovit 55 de instalații aparținând grupurilor militare din Gaza, inclusiv un tunel transfrontalier aflat în construcție, ca răspuns la barajul palestinian, a afirmat armata. Israelul a declarat că au fost trase din Gaza aproximativ 70 de rachete și bombe de mortar, iar trei soldați au fost răniți. Câteva proiectile au fost doborâte de sistemul de interceptare a rachetelor din Israel, iar alții au aterizat în loturi goale și în terenuri agricole. Unul a explodat într-o curte de grădiniță, distrugând ziduri și împrăștiind moloz și șrapnel în jurul locului de joacă, cu o oră înainte de a fi programat să se deschidă pentru acea zi.

Violența a urcat de-a lungul graniței din Gaza în ultimele săptămâni, timp în care 116 palestinieni au fost uciși de focul israelian la demonstrațiile în masă în care se cerea dreptul palestinienilor de a se întoarce pe pământurile strămoșești acum aparținând Israelului.

Pe fondul condamnării internaționale și a utilizării forței letale la demonstrațiile în masă care au început la 30 martie, Israelul a declarat că mulți dintre morți erau militanți și că armata respinge atacurile asupra gardului de frontieră.

Palestinienii și suporterii lor au declarat că majoritatea protestatarilor erau civili neînarmați, iar Israel folosea forță excesivă împotriva lor. Un purtător de cuvânt al Hamas a apărat atacurile de marți ca un „răspuns natural la crimele israeliene”.

Mai mult de două milioane de palestinieni sunt înghesuiți în Fâșia Gaza, o enclavă îngustă de coastă. Israelul și-a retras trupele și coloniștii în 2005, dar, citând preocupările legate de securitate, menține un control strict asupra granițelor terestre și maritime ale Gazei, care și-a redus economia într-o stare de colaps. Egiptul restricționează, de asemenea, circulația în și dinspre Gaza la frontiera sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri