Caută
Close this search box.

Criza din Italia: Soluții de redresare sau alegeri anticipate

Criza din Italia pare să se adâncească tot mai mult. În timp ce guvernul caută soluții pentru a depăși acest moment, situația pare să nu se schimbe. Ultimele eforturi de formare a unui guvern a avut puțin succes miercuri, marile partide cerând în schimb alegerile repetate  în iulie. Acest scenariu pare să nu fie pe placul investitorilor care se tem că alegerile anticipate ar putea deveni un referendum de facto asupra monedei euro, informează Reuters.

Primul-ministru desemnat Carlo Cottarelli nu a reușit până acum să găsească sprijin din partea vreunui partid majoritar pentru o administrare de urgență. Cottarelli a avut o întrevedere cu șeful statului, președintele Sergio Mattarella, miercuri dimineață pentru discuții informale scurte, a declarat o sursă prezidențială. Sursa nu a elaborat.

Partidele majore cer în schimb președintelui Sergio Mattarella să dizolve Parlamentul imediat și să organizeze alegeri anticipate în 29 iulie, la mai puțin de patru luni după votul din 4 martie. Cu toate acestea, situația a rămas fluidă și imprevizibilă cu unele ziare italiene care susțineau perspectiva unui acord de ultimă oră pentru a evita repetarea alegerilor și instaurarea unei coaliții de guvernământ a celor două partide anti-constitutive.

Blocajul urmează unei încercări eșuate din partea Mișcării de Cinci Stele și a Ligii de dreapta pentru a forma un guvern. Ei au renunțat la plan în week-end când Mattarella și-a exprimat veto în privința alegerii unui eurosceptic ca ministru al economiei, iar orice compromis de 11 ore dintre președinte și cele două părți ar implica probabil omisiunea lui Paolo Savona, de 81 de ani, .

Dacă există o repetare a alegerilor, se va concentra probabil pe ideile lui Savona, care a susținut că Italia ar trebui să fie pregătită să renunțe la zona euro. Sondajele de opinie arată că alegerile anticipate pot, de asemenea, să ducă la un vot mai puternic împotriva votării. Un nou sondaj de opinie a arătat că Liga, care susține că normele fiscale care reglementează zona euro „înrobesc” italienii, vor crește ponderea votului la un sfert, de la aproximativ 17% la 4 martie.

Sondajul IPSOS, din ziarul Corriere della Sera, a arătat sprijinul pentru viitorul partener de coaliție al Ligii, Mișcarea de Cinci Stele, stabilizându-se la aproximativ 32,6% – implicând o majoritate mult mai confortabilă în cazul în care perechea ar încerca din nou să guverneze. Această perspectivă a stânjenit piețele financiare, euro se scufundase până la scăderea de mai multe luni, temându-se că alegerile anticipate ar duce la un guvern eurosceptic la Roma.

Obligațiunile guvernamentale italiene, care au suferit marți unul dintre cele mai dramatice atacuri speculative din ultimii ani, au găsit miercuri un anumit sprijin din partea investitorilor locali. Randamentul obligațiunilor pe 10 ani care s-au diminuat de la maximele de patru ani și randamentele pe doi ani, accentul atacurilor anterioare, au scăzut și ele.

Mattarella l-a desemnat pe Cottarelli, fost funcționar al Fondului Monetar Internațional, în calitate de prim-ministru interimar în această săptămână, în vederea organizării unui nou vot între septembrie și începutul anului 2019. Dar surse apropiate de unele dintre principalele partide din Italia au declarat, marți, că există o șansă ca președintele să poată desființa Parlamentul în zilele următoare și să trimită italienii înapoi la urne încă din 29 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri