Caută
Close this search box.

România indiferentă. Corupții beau șampania

rodica sarmas furnea

Curtea Constituțională a României a deschis șampania corupților, care au câștigat bătălia vieții lor: pur și simplu au asediat instituția care părea, până azi cel puțin, garantul justiției corecte. Conflictul juridic de natură constituțională între Ministerul Justiţiei, pe de-o parte, şi preşedintele României de cealaltă a fost tranșat de CCR fără echivoc: șefa DNA trebuie demisă.

Îmi vine greu să cred că decizia a fost luată în toaleta CCR-ului, așa cum au venit informațiile pe surse, dar nici nu bag mâna în foc că lucrurile nu stau chiar așa. Altfel nu pot să văd cum niște judecători, fie ei cei mai tari dintre toți judecătorii, pot să dea ordine președintelui țării. Că a fost șantaj, că a fost ordin politic, că e vorba de o prefață la suspendarea lui Iohannis sau chiar dacă toate aceste motive la un loc sunt reale, nimic nu mai contează. Seismul a fost produs și cred că suntem martorii, chiar actorii unei Românii indiferente, care acum plătește prețul nepăsării.

Decizia CCR a luat prin surprindere și prin fapul că o altă instituție a fost pusă pe linie moartă: Consiliul Superior al Magistraturii. Practic, ministrul Justiției primește puterea de a demite orice procuror dorește. Lovitura dată justiției a fost una frontală, nu s-a mai recurs la artificii sau ocolișuri. Dragnea și Tăriceanu jubilează. Țara e a lor, caracatita a prins cu tentaculele ei toate instituțiile statului. Iată cum un președinte lipsit de sprijin politic, așa cum este Klaus Iohannis azi, este somat de CCR să o dea afară de la DNA pe Laura Koduța Kovesi. Personal, nu cred ca președintele are multe opțiuni în acest moment. Teoretic, Iohannis e obligat să o demită. Am văzut și opiniile unor juriști cu experiență, care vorbesc despre oportunitatea revocării, nu de legalitate ei. Prea complicat pentru a evita demiterea lui Kovesi, dar poate fi o posibilitate de tergiversare. Iar obligația președintelui este de a clarifica situația pentru a menține stabiltatea politică!

Nu știm cum se vor finaliza lucrurile, dar începem să simțim pe propria piele cum arată vremurile: vântul bate puternic dinspre Rusia, iar Klaus Iohannis nu pare să aibă instrumentele legale pentru a se opune curentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri