Caută
Close this search box.

Festival unic în România: „Sibiu Jazz Festival”

În perioada 17-20 mai 2018, Piața Mare din Sibiu va vibra în acorduri de jazz, în cadrul celei de-a 48-a ediții a Sibiu Jazz Festival. Timp de patru seri consecutive, artiști din 12 țări vor încânta publicul cu muzica lor.

Sibiu Jazz Festival este considerat unic în România, având în vedere longevitatea, consecvenţa şi numărul impresionant de celebrităţi ale genului, care l-au onorat cu prezenţa. Este cel mai vechi festival de acest gen din ţară şi unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat, încă din anii ’80, „Capitala Jazzului” din România. Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mândri cu o istorie de peste patru decenii, când însăşi existenţa acestei muzici abia depaşeşte un secol. In anul 2005, Sibiu Jazz Festival este recunoscut ca cel mai important eveniment de gen din România, devenind primul festival din ţara noastră, membru în cea mai importantă reţea de festivaluri şi promotori de jazz din Europa: Europe Jazz Network (www.europejazz.net). A fost Eveniment major al programului ”Sibiu 2007 – Capitala Culturală Europeană”.

Privind în urmă, ne reamintim că la inceputul anilor ’70 au loc la Ploieşti primele trei ediţii ale Festivalului Naţional de Jazz. Din motive de „poluare ideologică”, Festivalul este mutat, forţat, la Sibiu, în anul 1974, bucurându-se de respect şi susţinere, până şi din partea oficialităţilor politice comuniste, fiind organizat de echipa dedicată a Jazz Club Sibiu, cel mai puternic club de jazz din ţară la vremea respectivă. Incepând cu anul 1997, continuarea nobilei tradiţii a evenimentului, şi-a asumat-o Fundaţia Sibiu Jazz Festival, avându-l ca director artistic pe H. Johannes Konstantin Schmidt, membru fondator al Jazz Club Sibiu şi, ca director executiv pe Simona Adina Maxim.

Ani de-a randul, scena sibiană a consacrat valorile jazzului autohton. Nu există jazzman român, a cărui evolutie să nu fi fost marcată, în vreun fel sau altul, de Festivalul de la Sibiu. Prezenta internationala s-a înscris şi ea pe linia pluralismului stilistic şi a deschiderii spre toate orizonturile. O listă, chiar incompletă, a muzicienilor străini ce au evoluat în cadrul Festivalului, vorbeşte de la sine: Ron Carter, Toots Thielemans, Archie Shepp, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Jan Garbarek, Bill Evans, Charles Lloyd, Birelli Lagrene, Chucho Valdes, Arturo Sandoval etc.

Fundația Sibiu Jazz Festival continuă și în acest an un program iubit de mulți: Jazz for Kids. În Piața Mare din Sibiu poveștile vor prinde viață în ritmuri de jazz pentru copiii cu vârsta între 3 și 12 ani. Aceştia vor avea ocazia să descopere ce presupune să cânți la tobe, bongos, djembe sau la o tamburină. Dacă vor să învețe mai multe despre folosirea acestor instrumente, atunci Jazz for Kids este locul unde trebuie să participe. Percuționistul Andrei Marcovici va explica importanța fiecărui instrument muzical și promite că nu va fi singur! Alex Mercado – un compozitor și pianist de jazz Mexican, Luca Ciarla – unul dintre cei mai originali artiști de jazz din ultimii ani și Vali Boghean – cunoscut artist în Chișinău; sunt doar o parte dintre artiștii care vor fi alături de de cei mici.

Programul celei de-a 48-a ediții a Sibiu Jazz Festival se desfăşoară pe parcursul a patru zile, astfel:

joi, 17 mai, în prima zi de festival vor urca pe scenă: Vali Boghean Band (Moldova), Brönnimann Cissokho Hason (Elveția, Senegal, Israel), VEIN feat. Rick Margitza (Elveția, SUA) și Luca Ciarla Quartet (Italia).

Vineri, 18 mai, a doua zi de festival îi aduce în fața publicului pe Sorin Zlat Quartet (România), Alex Mercado (Mexic), Pol Belardi’s Force (Luxembourg) și Street Jazz – Befunkbop (Spania).

 Sâmbătă, 19 mai, în Piața Mare concertează: JazzyBit (România), KRiSPER (România), Balázs Balogh Quintet (Ungaria), NOJAZZ (Franța) și Street Jazz – Befunkbop (Spania).

Festivalul se încheie duminică, 20 mai, cu NES (Spania, Franța) și Machado/ Ithursarry Duo (Franța).

Concertele vor începe la ora 19:00, iar intrarea va fi liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri