Caută
Close this search box.

Acordul nuclear iranian: China va găzdui Iranul pentru a evita perturbarea proiectului pe fondul îndoielii menținerii acestuia

China va găzdui luna viitoare pe președintele iranian, Hassan Rouhani, în cadrul summit-ul regional pentru evitarea perturbarii proiectelor comune, a declarat ministrul de externe luni, informează Reuters. De menționat că marile puteri luptă pentru a salva acordul nuclear cu Iranul dupa ce Statele Unite au ieșit din acesta.

Rouhani va efectua o vizită de lucru în China și va participa la summit-ul blocului de securitate condus de China și Rusia, Organizația de Cooperare din Shanghai, a afirmat ministerul. Nu au fost oferite detalii exacte privind vizita liderului iranian, însă summit-ul este programat să aibă loc în al doilea weekend al lunii iunie, în orașul Qingdao din nordul Chinei. Iranul este în prezent membru de observator al Organizației de Cooperare din Shanghai, deși caută de mult timp titlu de membru cu drepturi depline.

„Speranța noastră este că China și Iranul vor avea o consultare strânsă pe baza respectării înțelegerii și a impulsionării dezvoltării cooperării bilaterale”, a declarat Zhang Hanhui, vicepresedinte al Chinei. „Ar trebui să analizăm împreună cum să evităm perturbarea majoră a proiectelor comune dintre cele două părți”, a adăugat el.

Rusia a susținut anterior că, odată cu înlăturarea sancțiunilor occidentale împotriva Teheran-ului, ar putea deveni în final un membru al blocului, care include și patru republici ex-sovietice din Asia Centrală, Pakistan și India.

Acordul din 2015 dintre Iran și puterile mondiale a ridicat sancțiuni internaționale asupra Teheran-ului. În schimb, Iranul a fost de acord cu restricțiile privind activitățile sale nucleare, sporind timpul necesar pentru a produce o bombă atomică dacă a ales acest lucru. Deoarece președintele american Donald Trump a retras Statele Unite în această lună, numind acordul profund eronat, statele europene s-au grăbit să se asigure că Iranul obține beneficii economice suficiente pentru a-l convinge să rămână în afacere. China a sprijinit, de asemenea, puternic acordul și este unul dintre semnatarii săi.

Summit-ul, care se desfășoară în perioada 9-10 iunie, va încerca să creeze noi acorduri privind chestiunile de securitate, cum ar fi combaterea terorismului și contrabanda cu droguri în rândul celor șapte state membre.

În comun cu Rusia și China, SCO a fost lansat în 2001 pentru a combate islamul radical și alte probleme de securitate regională. India și Pakistan au devenit membri cu drepturi depline anul trecut. Iranul tinde de mult timp spre titlul de membru al SCO, iar China a declarat că susține aplicarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri