Caută
Close this search box.

Actorul Marcel Iureș sedus de magia păpușilor

“ Furtuna” de Shakespeare o montare regizorală semnată de regizorul Cristian Pepino este o propunere inedită pentru aceasta stagiune la Teatrul din Craiova.

Cunoscut ca un maestru în arta papuşeriei, regizorul Cristian Pepino a găsit un excepțional partener, actorul Marcel Iureş şi, împreună, au realizat un spectacol “total”, în care se vorbește despre iubire, drama unei vieți dar şi despre iertare.

L-am rugat pe regizor să povestească puțin ”din spatele cortinei”, cum a gândit, creat, finalizat spectacolul care-s-a dovedit a fi un succes indiscutabil.

“Cine a tradus piesa? Pe scurt, noi doi, eu împreună cu Marcel Iureş. Pare simplu, în realitate a fost un proces mai complicat. Am citit mai întâi traducerile existente ale piesei, apoi am revenit la textul original.

Am constatat că, de-a lungul anilor, traducerile  din  Shakespeare nu au fost făcute de  oameni familarizaţi cu limbajul teatral, cu teatrul chiar şi, astfel, textele existente folosesc arhaisme care nu mai sunt înţelese de spectatorii din ziua de azi..

Shakespeare scria în limba contemporanilor lui, pe înţelesul tuturor. A doua problemă este frazarea. Textul unei piese de teatru trebuie sa fie uşor de urmărit,  trebuie căutate corespondenţe actuale (fără a forţa „actualizarea” sau localizarea piesei).

Aşa că, zile în şir, am citit, rescris, recitit, rostit, textul, urmărind claritatea sa. Sigur, am pornit de la ceea ce vrea să spună autorul.

“Furtuna” este o piesă despre iertare. Prospero aduce în faţa fiicei sale, Miranda, povestea vieţii lui. Şi îşi povesteşte drama vieţii. Fiecare om are o asemenea dramă. Fiecare a fost cândva nedreptăţit. Dar Prospero îi va ierta pe toţi în final. Şi cum povesteşte Prospero? Aici, textul mi se pare limpede: magicianul îşi aduce în scenă personajele prin magia artei. Multe dintre scenele piesei sunt momente de teatru în teatru. Ariel este actorul care îl ajută pe Prospero să facă asta. Noi am ales să o facă cu ajutorul unor papuşi. În primul rând pentru că papuşile sunt asociate cu magia.  Ticăloşii din piesă sunt la mâna lui Prospero, asemenea unor papuşi.

Totul a pornit de la dorinţa lui Marcel Iureş de a juca într-un spectacol cu papuşi. E un domeniu care îl fascinează. I-am propus atunci să facem “Furtuna “ şi a fost convins de ideea mea de spectacol. Apoi  au urmat repetiţiile, o încântare să lucrezi cu acest mare artist care este Marcel Iureş“

“Furtuna” de William Shakespeare,Teatrul Colibri Craiova, cu Marcel Iures, Oana Stancu, Mugur Prisacaru, Geo Dinescu, Marin Fagu
regia Cristian Pepino
scenografia Raluca Maria Aionitoaie si Remus Alexandru Gabor
muzica Marin Fagu.

Spectacolul „Furtuna” al Teatrului Colibri din Craiova se va juca ţn luna aceasta la Craiova şi la Ploieşti, la Festivalul Imaginarium, duminica, 27 mai, ora 18:30, la sala Teatrului „Toma Caragiu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri