Caută
Close this search box.

Alegerile din Venezuela: Maduro câștigă al doilea mandat pe fondul pretențiilor de fraudare a voturilor

Președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a fost reales pentru un al doilea mandat de șase ani într-un context politic și economic nesigur. Alegerile din Venezuela au fost marcate de un boicot al opoziției și pretențiile acesteia de fraudare a voturilor, informează BBC.

Pe fondul deficitului de alimente rezultat dintr-o criză economică gravă, rata prezentă la urne a fost de doar 46%. Principalul candidat al opoziției, Henri Falcón, a respins rezultatul imediat după încheierea voturilor. „Nu recunoaștem acest proces electoral ca fiind valabil … trebuie să avem noi alegeri în Venezuela”, a spus el

După numărarea a peste 90% din voturi, Nicolás Maduro, în vârstă de 55 de ani, a avut 67,7% – 5,8 milioane de voturi – a anunțat șeful Consiliului Electoral Național, Tibisay Lucena. Henri Falcón a câștigat 21,2% – 1,8 milioane de voturi – a afirmat aceasta.

„M-au subestimat”, a spus Maduro susținătorilor săi adunați în fața palatului său prezidențial din Caracas.

Falcón a afirmat că votul a fost falsificat în favoarea lui Maduro, prin abuzul de scanare a cardurilor de beneficii emise de stat pentru accesarea produselor alimentare. Însă, oficialii guvernului au declarat că sondajele au fost „libere și corecte”, dar majoritatea opoziției s-au alăturat boicotului împotriva sondajului.

Administrația președintelui american, Donald Trump a declarat că nu va recunoaște rezultatul. Postând pe Twitter înaintea votului, misiunea SUA în cadrul Națiunilor Unite a numit acest proces drept „o insultă la adresa democrației”.

Alegerile trebuiau să aibă loc în decembrie 2018, dar Adunarea Constituantă Națională, formată exclusiv din suporterii lui Nicolás Maduro, le-au decalat cu câteva luni. Opoziția a reacționat dur la aceste acțiuni declarând că alegerile au fost mutate pentru a profita de diviziunile din cadrul coaliției opoziției. Contracandidații cei mai influenți a lui Maduro au fost excluși de la alegeri, iar alții au fugit din țară. În acest context mai existau o serie de candidați minori, dar numai Henri Falcón, guvernator al ultimului președinte Hugo Chávez, a fost văzut ca o alternativă viabilă pentru președintele Maduro. El a venit din același partid socialist ca și președintele Maduro, dar a plecat în 2010 pentru a se alătura opoziției.

Aceste jocuri ale puterii nu aduc o stabilitate populației de rând care afectează și mai mult țara. O criză economică continuă a creat o rată a inflației măsurată la câteva sute de procente, în timp ce economia s-a diminuat dramatic în fiecare an, creând o lipsă a produselor de bază, cum ar fi produsele alimentare și medicale. În unele zone mai sărace ale țării, 70% dintre copii suferă de malnutriție Moneda națională, bolívar, este practic lipsită de valoare și cozi lungi se formează la bănci, unde pur și simplu nu există suficienți bani pentru a face cumpărături. Rezidenții poartă saci mari, umpluți cu bancnote – sau încercă să plătească cu cardul, dacă este posibil. Confruntați cu dificultățile vieții cotidiene, sute de mii locuitori au părăsit țara – mulți în vecinătatea Venezuelei, în Columbia sau Brazilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri