Caută
Close this search box.

Alertă! Doi din zece posesori de telefoane inteligente dorm cu ele în pat. La ce riscuri se expun

Doi din zece posesori de telefoane inteligente dorm cu ele în pat, asta pentru a fi cât mai aproape de device, în caz că vreun prieten le scrie în miez de noapte.

Mesajele text sunt printre cele mai folosite aplicaţii pe smartphone. 87% dintre români fac asta în fiecare zi.

În jur de 70 la sută dintre noi, nu adormim seara fără să ne citim mailurile sau fără să ne verificăm conturile de social media. Dimineaţa, când deschidem ochii, facem acelaşi lucru.

Şapte din zece conaţionali transformă telefonul în cameră foto, apoi postează pozele sau clipurile video pe reţelele de socializare. Dacă nu ieşim nici pentru a cumpăra pâine fără telefon, nici în casă nu de dezlipăim de el. 66 la sută dintre români nu-l lasă din mână nici în bucătărie când gătesc, iar patru din zece părinţi nu renunţă la gadget nici măcar când intră în camera copiilor.

Daca dormi cu telefonul in pat, sunt sanse mici sa adormi rapid

Regula se aplica petnru toate gadgeturile, dar si pentru banalul televizor. Ecranul telefonului, al tabletei sau al plasmei dau asa numita lumina albastra, despre care cercetatorii spun ca inhiba hormonul somnului, melatonina si intrerupe ritmul somn-stare de trezire. Cauza ar putea fi legata de faptul ca lumina albastra de la ecran seamana foarte mult cu lumina zilei si astfel ii transmite organismului ca nu e timpul pentru somn. Ca sa adormi la timp e bine sa stingi toate electronicele cu 2 ore inainte de ora de culcare propriu zisa si sa nu dormi cu ele in camera.

Risc de cancer

Nu exista nicio cercetare care sa demonstreze, negru pe alb, ca folosirea telefonului in exces cauzeaza cancer. In general, se spune ca telefoanele genereaza doze mici de radiatii electromagnetice, emise de altfel si de cuptoarele cu microunde.

Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat in 2011 cu privire la potentialul pericol al folosirii in exces a telefoanelor mobile, cu efecte in special la copii, al caror scalp si craniu este mai subtire decat al adultilor si sunt mai expusi la radiatii.

Daca te sperie acest aspect, nu iti ramane decat sa tii telefonul departe de ureche, sa vorbesti la casti sau sa il folosesti cat mai putin posibil si sa nu dormi cu el langa pat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri