Caută
Close this search box.

Alin Teodorescu: Dacă Dragnea va candida la prezidenţiale, pierde; nu se poate ca banii şi puterea să-i fi luat minţile

Sociologul Alin Teodorescu, spune că, dacă Liviu Dragnea intră în cursa pentru prezidenţiale, va pierde.

În opinia lui Teodorescu, pentru preşedintel Iohannis ar fi o mare şansă să candideze liderul PSD.

Cu toate încercările lui Dragnea de a-şi căuta aliaţi care să îl ajute să ajungă în cercurile înalte de la Washington şi de a obţine puterea absolută, PSD e în erodare continuă şi nu reuşeşte nici măcar să adune oameni pentru un miting, spune Alin Teodorescu într-un interviu pentru ziare.com.

Sociolgul Alin Teodorescu (foto mai jos), activ în societate civil după 1990, dar şi şef al IMAS, a fost consilier personal al premierului Adrian Năstase pentru reforma administrației publice și din martie 2004 șeful cancelariei primului-ministru. Apoi, în legislatura 2004-2008, Teodorescu a fost deputat PSD de Brăila.

Principalele declaraţii ale lui Alin Teodorescu, conform ziare.com:

În acest moment, singurul partid politic umăr la umăr cu PSD este PNL, dar chiar şi aşa, opoziţia politică propriu-zisă e mai degrabă societatea şi mass-media.

Pe de altă parte, PSD nu îşi permite să dea niciun pas înapoi, pentru că libertatea unora de la vârf depinde de aceste modificări de legislaţie.

sursa foto: realitatea.net

Dorinţa Guvernului de a reloca ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim pare a fi deschis nu atât o dezbatere reală despre semnificaţia unui astfel de act, cât mai ales campania electorală.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, începând de atunci, mult mai multe intervenţii publice decât ne obişnuise, de la plimbarea cu bicicleta până la declaraţii de prime-time.

Preşedintele are în continuare 30-35% încredere publică. Faţă de urmăritorii lui (Tăriceanu, Băsescu, Orban, Dragnea) este la ani-lumină distanţă.

Faptul că nu este un personaj de tabloid, că nu creează ştiri pentru prima pagină nu înseamnă că nu are o prezenta constantă în spiritul public.

Nimic nu este schimbat, în afară de o continua erodare a PSD, care este de aşteptat. PSD şi PNL sunt relativ la egalitate, în jur de 30% din totalul populaţiei care intenţionează să vină la vot şi ştie cu cine votează. Urmează ALDE cu ceva peste 10%. Nu sunt modificări majore. Episodul ambasada nu are efect public. Are un efect politic enorm, dar la nivelul cancelariilor, nu al publicului.

Liviu Dragnea îşi caută aliaţi. Liviu Dragnea caută căi prin care să ajungă la cercurile înalte de la Washington. I se pare că le-a găsit în cabinetul unui politician suspectat de corupţie şi populism. Domnul Dragnea nu a aflat încă faptul că România este membră NATO şi UE. Iar Israelul nu este.

Singurul om care face şi desface politica românească este Liviu Dragnea. Nici Ion Iliescu nu avea atâta putere şi influenţa. Însă într-un sistem democratic, acumularea puterii este un risc, nu un avantaj.

Dacă va candida la postul de preşedinte al României, Liviu Dragnea va obţine acelaşi rezultat sau mai rău că Victor Ponta. Pentru preşedintele Iohannis ar fi o şansă uriaşă să candideze Liviu Dragnea. Dar nu cred că o va face. Nu se poate că banii şi puterea să-i fi luat minţile în asemenea măsură.

Pe primul loc în agenda publică (măsurată corect) este în continuare corupţia, urmează nivelul de trăi, educaţia, sănătatea, mediul înconjurător, infrastructura. Am văzut că publicul românesc este foarte preocupat de reţelele de corupţie prin reacţia din ianuarie-februarie 2017, când sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a riposta la OUG 13.

Nu avem o opoziţie politică foarte consolidată, dar societatea civilă românească este mult mai puternică decât cred unii.

Se formează noi structuri politice pentru că o parte a societăţii civile a înţeles că trebuie să faci politică dacă vrei să ai capacitatea de a decide politic.

…Nu au fost revendicări economice, sindicale, religioase, ci de natură politică. Societatea civilă din România s-a opus încetinirii luptei anticorupţie.

A fost o mişcare civilă foarte importantă, care se preda acum în universităţi străine. Mulţi am fost mândri de ceea ce au realizat oamenii în stradă în februarie 2017.

PSD tocmai a amânat marele miting, motivând că preşedintele încă nu a promulgat Legea referendumului. Care sunt însă motivele reale? Nu au reuşit în teritoriu să dea asigurări că vor aduna oameni, nu li se mai potriveşte tema?

Romanii nu au încredere în propriii politicieni

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi acoliţii lor au promovat antieuropenismul şi chiar antiatlantismul ca direcţii politice. Până şi aici a fost un plagiat, pentru că iniţiatorii acestor direcţii au fost Victor Ponta şi Crin Antonescu. Însă situaţia României este complet diferită de situaţia Ungariei sau a Poloniei.

Romanii nu au încredere în propriii politicieni. Aceştia se iluzionează că, dacă achiziţionează trei posturi de radio şi TV, sunt capabili să influenţeze opinia publică integral. Dacă ar fi fost aşa, Ceauşescu ar fi fost şi acum la putere.

La vârful politicii româneşti nu interesează pe nimeni Centenarul sau Marea Unire. La vârful societăţii româneşti sunt la modă informaţiile despre Brazilia, Costa Râca, Madagascar sau chiar Israel, susţine Alin Teodorescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri