Caută
Close this search box.

Americanii nu impun României mutarea ambasadei la Ierusalim. Vor eradicarea corupţiei

Americanii nu impun României mutarea ambasadei la Ierusalim, dar vor concentrare absolută pe înlăturarea coruptiei.

FOTO: Ambasada SUA

Elisabeth Millard, asistentul-adjunct al lui Steve Mitchell, şeful Biroului Secretariatului de Stat pentru Afaceri în zona Europa şi Eurasia, se află într-o vizită în România şi Bulgaria.

Este prima vizită de acest fel la Bucureşti a oficialului american şi reprezintă primul pas diplomatic făcut de noul şef al Departamentului de Stat Mike Pompeo în ce priveşte relaţia cu ţara noastră.

În ce priveşte tensiunea generată între Guvern şi Preşedinţie de propunerea lui Liviu Dragnea, liderul PSD, şi susţinută de premierul Dăncilă de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, doamna Millard a declarat că „discuţiile cu oficialii români pe această temă sunt discuţii deschise între prieteni, iar aceste lucruri nu vor afecta parteneriatul strategic dintre România şi SUA.

Decizia preşedintelui Donald Trump de a muta ambasada SUA la Ierusalim este una care are legătură cu situaţia din teren, dar nu are impact asupra nici unei rezoluţii finale. Guvernul meu lucrează din greu la elaborarea unui plan de pace pentru Orientul Apropiat, iar ceea ce doreşte România sau orice altă ţară să facă în această privinţă depinde exclusiv de decizia fiecăreia”.

Această poziţie oficială a SUA contrazice declaraţiile alarmiste făcute de Liviu Dragnea, care-l acuza pe preşedintele Iohannis că pune în pericol relaţia cu Statele Unite.

 SUA e interesată de politicile anticorupţie pe care România le adoptă

„Vom fi alături de voi pe drumul reformelor”, a spus doamna Millard, „sunt sigură că veţi trece peste aceste probleme, iar hotărârea voastră de a moderniza tara, de a adopta valorile occidentale se va impune. Din păcate, marea provocare pentru România este să facă faţă relei vecinătăţi cu zonele de tensiune create de Rusia prin anexarea Crimeii şi presiunea pusă pe Ucraina, să facă faţă la comportamentul inacceptabil practicat de Rusia”.

În ce priveşte problemele legate de corupţie, doamna Millard, reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, a susţinut că, în ciuda schimbărilor din fruntea instituţiei pe care o reprezintă, „concentrarea absolută pe continuarea procesului de înlăturare a corupţiei din societate nu a suferit nici o modificare şi nu există nici cel mai mic semn că domnul Mike Pompeo ar fi schimbat ceva în această direcţie.

În fiecare ţară regăsim un anumit grad de corupţie, dar acest fapt trebuie să ne facă să muncim din greu pentru a limita acest fenomen şi sunt sigură că noi vom rămâne concentraţi pe acest obiectiv şi speram să avem un parteneriat bun în această privinţă aici, în România”, a ţinut să prezinte doamna Millard punctul de vedere al Departamentului de Stat legat de fenomenul corupţiei din România, potrivit ziare.com.

Cine este Elisabeth Millard

Doamna Millard este un diplomat de carieră cu o experienţă de 25 de ani în cadrul Departamentului de Stat. Printre alte funcţii pe care le-a deţinut de-a lungul timpului se număra cea de ambasador în Tadjikistan în perioada 2016-2017, a lucrat în Kazahstan, Măroc, Nepal, India, Danemarca şi Cehia.

În aceste zile s-a întâlnit cu oficiali ai Guvernului, ai instituţiei prezidenţiale, cu experţi în politici publice şi reprezentanţi ai societăţii civile. A făcut şi o vizită la bază militară de la Mihail Kogălniceanu unde a purtat discuţii cu ofiţeri din trupele americane şi cele romane care desfăşoară exerciţii comune.

„Am fost numită în această poziţie în septembrie 2017, iar în această perioadă am lucrat în Washington, fiind cel mai experimentat diplomat de carieră al departamentului pentru Europa. Am vrut foarte mult să vizitez România, pentru că e o ţară care are o relaţie excelentă cu SUA, cooperăm în foarte multe domenii, iar România a făcut progrese uimitoare”, a declarat doamna Millard la o întâlnire cu jurnaliştii care a avut loc la sediul Ambasadei SUA din Bucureşti.

După o perioadă tulbure la Departamentul de Stat care a culminat cu decizia preşedintelui Donald Trump de a-l demite pe Rex Tillerson, şeful Departamentului de Stat, şi de a-l înlocui cu Mike Pompeo, fostul director CIA, vizita doamnei Millard reprezintă prima acţiune importantă de refacere a punţilor de comunicare între Washington şi Bucureşti la toate nivelele, de la cel politic, până la cel al societăţii civile.

Doamna Millard a vorbit despre parteneriatul dintre SUA şi ţara noastră ca fiind un bun câştigat pentru ambele părţi, remarcând „poziţia strategică foarte bună a României” în ce priveşte asigurarea stabilităţii occidentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri