Caută
Close this search box.

Armenia: Nikol Pachinian a fost ales prim-ministru

Nicol Pachinian, 42 de ani, a fost ales de Parlamentul Armeniei pe postul de prim-ministru. Fost jurnalist și adversar de lungă durată a regimului de la Erevan, Pachinian a reușit să convingă majoritatea parlamentară după ce a condus protestele antiguvernamentale timp de aproximativ 20 de zile, informează AFP.

Alegerile de pe 8 mai sunt cea de a doua șansă a lui Pachinian de a fi ales premier după eșecul din 1 mai. Atunci a reușit să adune doar 45 de voturi pentru, iar 56 de parlamentari au votat contra candidaturii lui. Astăzi, pentru deputatul Pachinian au votat 59 de parlamentari în timp ce avea nevoie de 53 de voturi pentru a fi numit prim-ministru.

Nikol Pachinian este o figură proeminentă a opoziției armene. Acesta, începând cu 13 aprilie anul curent, s-a stabilit ca un lider incontestabil a revoltei antiguvernamentale care a dus la demisia la 23 aprilie a lui Serj Sargsyan, prim-ministru ales doar cu șase zile în urmă, după ce fusese șef al statului timp de 10 ani. Alegerea acestuia în postul de președinte a fost contestată în mai multe rânduri de opoziției susținând că alegerile au fost fraudate.

De menționat este faptul că Nikol Pachinian nu este o figură nouă a opoziției armene. A fost deja parte a protestului din 2008 împotriva victoriei lui Serj Sargsyan în alegerile prezidențiale. Pentru mulți armeni, numele său este asociat cu amintirea tragică a morții a 10 persoane, când mișcarea de protest sa transformat în revoltă și luptă cu poliția.

După represiunea împotriva protestului, el sa ascuns timp de câteva luni. Ulterior, în 2009, s-a predat la poliție. Drept urmare a fost condamnat la șapte ani de închisoare în ianuarie 2010 dar a fost eliberat în 2011 printr-o amnistie.

Orator strălucit, renumit pentru întrebările jenante pe care nu ezită să le adreseze Parlamentului din momentul în care partidul pe care la creat („Contractul civil”) și-a făcut intrarea în 2017, Nikol Pachinian a devenit repede oponentul cel mai eficient pentru Serj Sargsyan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri