Caută
Close this search box.

Au fost stabilite data şi locul summitului între SUA și Coreea de Nord

Data și locul summitului cu liderul nord-corean Kim Jong Un au fost stabilite și vor fi anunțate în curând, a anunțat vineri președintele american Donald Trump, înainte de a pleca de la Casa Albă spre Dallas, Texas. Trump a făcut o serie de declarații jurnaliștilor înainte de a se îndrepta spre convenția Asociației Naționale pentru Arme de Foc (National Riffle Association), unde a fost invitat să țină un discurs.  Președintele SUA a precizat și că reducerea numărului soldaţilor americani aflaţi in Coreea de Sud nu face parte din negocieri.

„Avem acum o dată. Și avem un loc. Le vom anunța în curând”, a spus acesta vineri, înainte de a pleca de la Casa Albă spre Dallas, Texas, pentru o reuniune a NRA (National Rifle Association, puternicul lobby al armelor).

Casa Albă a comunicat că prima întâlnire dintre liderii celor două ţări ar urma să aibă loc în următoarele săptămâni. Trump a declarat săptămâna aceasta că zona demilitarizată (DMZ), dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud ar putea fi un loc excelent pentru summit, dar a indicat şi că Singapore ar fi o posibilitate.

Guvernul american investighează informaţii conform cărora trei americani care au fost arestaţi în ultimii trei ani în Coreea de Nord au fost mutaţi dintr-un lagăr de muncă într-un hotel în apropierea Phenianului. Este aşteptat ca cei trei să fie eliberaţi înaintea summitului.

„Purtăm discuţii semnificative cu Coreea de Nord şi a existat deja progres privind ostaticii americani. Cred că o să vedeţi lucruri foarte bune”, a mai declarat Donald Trump.

Preşedintele american a afirmat, de asemenea, că nu ia în considerare ca reducerea numărului soldaţilor americani aflaţi in Coreea de Sud să facă parte din negocieri.

Această opţiune „nu se află pe masă. Nu în această etapă, cu siguranţă”, a spus Trump într-o discuţie cu presa, potrivit unor surse ale New York Times.

El a adăugat însă imediat că are în vedere să „economisească banii” cheltuiţi cu întreţinerea acestui contingent, în viitor.

„Trebuie să vă spun că la un moment dat, în viitor, mi-ar plăcea să economisesc aceşti bani: ştiţi, avem acolo 32.000 de soldaţi”a precizat Trump.

Soarta soldaţilor americani din Coreea de Sud, a căror misiune este de a apăra acest aliat al SUA aflat încă tehnic în război cu Coreea de Nord, a făcut zilele trecute obiectul unei polemici la Seul. Un consilier al preşedintelui sud-coreean a declarat că prezenţa trupelor SUA ar fi pusă sub semnul întrebării în cazul unui tratat de pace cu Phenianul în vederea încheierii oficiale a războiului din 1950-1953, care nu a fost marcată decât printr-un armistiţiu.

Sursa: Hotnews, Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri