Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, susține că, dacă Viorica Dăncilă va fi suspendată din funcția de premier, după 45 de zile Guvernul poate fi  dizolvat.

În opinia lui Zegrean, ar fi vorba despre o ”revocare atipică, ascunsă” a premierului.

Declarația lui Zegrean consemnată de Mediafax, vine după ce liderul liberal Ludovic Orban a depus o sesizare împotriva premierului Dăncilă.  Orban o acuză de uzurpare a funcţiei, prezentarea de informaţii, cu rea-credinţă, preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat.

”Dacă (premierul Viorica Dăncilă) ar fi suspendată din funcție și nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluție care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, conform Mediafax, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mişcare a unei acţiuni penale împotriva premierului, președintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă.

Zegrean (foto) susține că, potrivit Constituției, dacă premierul este în imposibilitatea de a-și exercita mandatul mai mult de 45 de zile, Guvernul se dizolvă.

sursa foto: antena3

Ar fi un lucru atipic, anormal. Nu e chiar constituțională chestia asta, pentru că avem text care spune că președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar însemna că dacă îl suspendă și să împlinesc 45 de zile și nu se poate întoarce în funcție, ar fi practic o revocare, ceea ce Constituția nu permite. Din 2003 este text clar, un text cât se poate de ritos care spune – președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar fi o revocare atipică, o revocare ascunsă. Nu-mi imaginez cum ar putea să se întâmple acest lucru”, a adăugat Zegrean.

”Nimeni nu s-a gândit la suspendarea premierului”

El a reamintit că atunci când a fost redactată actuala Constituție nu a fost prevăzută și o astfel de situație.

Nimeni nu s-a gândit la suspendarea și a premierului, să încheie astfel mandatul unui guvern. Eu am fost acolo când s-a scris Constituția și nimeni nu a avut în vedere această modalitate de încetare a mandatuluio, de revocare, ori textul de la articolul 107 este cât se poate de clar – președintele nu îl poate revoca. Asta înseamnă că în nicio situație și sub nicio vorbă. Nu știu ce să zic, e complicat. Din nou va fi pusă Curtea Constituțională, dacă s-ar ajunge acolo, într-o situație în care să dea o decizie. Până la urmă «Constituția este așa cum zice Curtea, Curtea spune Constituția»”, a mai afirmat fostul președinte al CCR.

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a depus joi o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă, acuzând-o de uzurpare a funcţiei, prezentarea de informaţii, cu rea-credinţă, preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Plângerea îl vizează şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informaţii secrete de stat, după ce a făcut publice informaţiile referitoare la Memorandumul pe tema mutării ambasadei.

Liviu Dragnea, liderul PSD, a calificat plângerea lui Orban drept „o tentativă de lovitură de stat”, „o acţiune violentă, nedemocratică, neconstituţională a lui Iohannis şi a celor care îl susţin de a bloca un Guvern”, şi a afirmat că orice persoană care susţine acest demers va fi complice la diferite infracţiuni.

Ultereor, Ludovic Orban a declarat că Iohannis nu are nici o legătură cu plângerea sa penală împotriva Vioricăi Dăncilă.

56 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 3 =